Vlaams minister Hilde Crevits laat spoedprocedure voor personen met snel evoluerende ziektes zoals MS of Parkinson herzien

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits herziet de spoedprocedure voor mensen met snel degeneratieve aandoeningen, zodat meer mensen direct een persoonsvolgend budget kunnen toegekend krijgen wanneer de nood hoog is. De minister laat daarvoor de lijst aanpassen met ziektes die in aanmerking komen. Vanaf januari zullen ook mensen met een vergevorderd stadium van evolutieve neuromusculaire, neurodegeneratieve aandoeningen of een bindweefselaandoening zoals MS of Parkinson versneld een budget toegekend kunnen krijgen.

“Naar aanleiding van een aantal getuigenissen en signalen uit de sector, gaf ik het VAPH de opdracht om de spoedprocedure tegen het licht te houden. Bij zo’n procedure moeten mensen niet wachten op een budget, maar krijgen ze deze direct toegekend als hun ziekte snel verergerd.  Door deze aanpassing zullen meer mensen met een snel degeneratieve aandoening en korte levensverwachting sneller hun persoonsvolgend budget krijgen, zonder dat zij op een wachtlijst terecht komen. Op die manier willen we ervoor zorgen dat zij nog zoveel mogelijk een kwaliteitsvol leven kunnen leiden en daarbij de nodige ondersteuning krijgen.”  – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits 

Vandaag bestaat er een spoedprocedure om mensen met een snel degeneratieve aandoening versneld een persoonsvolgend budget te kunnen toekennen. Omwille van de snelle progressie van een ziekte kent het VAPH dan onmiddellijk een budget toe. Bepaalde veranderingen in het ziektebeeld en een vaste lijst met specifieke diagnoses bepalen of mensen in aanmerking komen voor zo’n spoedprocedure.

Vandaag komen volgende specifieke ziektebeelden in aanmerking:

Voor personen van 21 jaar en ouder

  • ALS (amyotrofe lateraalsclerose)
  • PLS (primaire lateraalsclerose)
  • PMA of PSMA (progressieve (spino)musculaire atrofie)
  • CBD (corticobasale degeneratie)
  • MSA (multisysteematrofie)
  • PSP (progressieve supranucleaire verlamming)
  • anaplastisch hooggradig astrocytoom (graad III)
  • hooggradig glioblastoma (graad IV) dat voor wat betreft evolutieve kenmerken aansluit bij graad III
  • laaggradig astrocytoom (graad II)

Voor personen van 18 tot en met 20 jaar

  • een neuromusculaire aandoening, in behandeling in een neuromusculair referentiecentrum (NMRC)
  • een stofwisselingsziekte (metabole ziekte), in behandeling in een centrum voor metabole aandoeningen (CEMA)

Minister Crevits laat de spoedprocedure uitbreiden voor personen met een beperkte levensverwachting door een vergevorderd stadium van evolutieve neuromusculaire, neurodegeneratieve aandoeningen of een bindweefselaandoening bij wie de aandoening al voor de leeftijd van 65 vastgesteld is. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met MS, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Duchenne,... die snel achteruitgaan.

Mensen die aan deze criteria voldoen zullen vanaf 1 januari 2024 onmiddellijk het hogere budget van de spoedprocedure ter beschikking gesteld krijgen. Er wordt ook vermeden dat deze mensen de gewone herzieningsprocedure moeten doorlopen (die meer tijd in beslag neemt).

Jaarlijks worden zo’n 90 aanvragen ingediend voor een spoedprocedure. Eerder besliste eerder minister Crevits ook al om de richtlijnen bij de beoordelingscriteria voor de noodprocedure en prioriteitengroep 1 aan te passen en te versoepelen.

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.