Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits dringt aan op Europese steunregeling voor land- en tuinbouwbedrijven en visserijsector

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Het is van cruciaal belang dat de grenzen tussen de Europese lidstaten openblijven voor landbouw- en voedingsproducten.  Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits vandaag beklemtoond tijdens een vergadering over de coronacrisis met haar collega’s van de Europese Unie. Ons land dringt er bij de Unie ook op aan om snel in een ​​algemene financiële vergoeding te voorzien voor land- en tuinbouwproducten die niet op tijd worden verkocht, opgehaald of verwerkt. Minister Crevits roept tenslotte op om voor de visserijsector ook in steunmaatregelen te voorzien.

Vanmiddag maakten de ministers van landbouw en visserij van alle lidstaten samen met de Europese commissie een stand van zaken op. Net als alle andere lidstaten, heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits samen met federaal minister van Landbouw Ducarme en Waals minister van Landbouw Borsus het belang van Europese samenwerking beklemtoond om deze crisis te overwinnen. De eerste prioriteit gaat naar de zorgverlening, maar daarnaast is het verzekeren van de voedselbevoorrading essentieel.

Deze crisis toont nogmaals het belang van een sterke agrovoedingsketen en land- en tuinbouwsector dicht bij ons. Land- en tuinbouwbedrijven zijn cruciaal voor de aanlevering van voedingsproducten, maar komen in de problemen door een tekort aan mankracht en beschermingsmiddelen, een tekort aan grondstoffen, logistieke problemen en het stopzetten van de inzameling, verwerking en verkoop.

Absolute prioriteit is het openhouden van de grenzen tussen de Europese lidstaten, vooral voor de import en export van landbouw- en voedingsproducten en voor werknemers uit andere landen, zoals seizoen- en grensarbeiders.

België heeft aangedrongen om snel in een ​​algemene financiële vergoeding te voorzien voor land- en tuinbouwproducten die niet op tijd worden verkocht, opgehaald of verwerkt ten gevolge van de crisis. In het bijzonder voor de sierteelt, aardappelen, bepaalde groenten en zuivel mag er niet getalmd worden.

Met betrekking tot de praktische uitvoering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid roept België de Europese Commissie op om tijdens de crisisperiode flexibel te zijn, ook met betrekking tot staatssteun is meer flexibiliteit nodig.

Tot slot werd ook de situatie in de visserijsector besproken. De prijzen voor onder meer tong, die vooral gevangen wordt door Vlaamse vissers, zijn zeer sterk gedaald. Minister Crevits heeft ook hier aangedrongen op een Europese steunregel voor de daling van de prijzen en gepleit om ook voor de visserijsector voldoende flexibiliteit op het vlak van staatssteun en uitvoering van lopende maatregelen aan de dag te leggen.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Om deze crisis te overwinnen is de samenwerking binnen de Europese Unie van vitaal belang. Land- en tuinbouwbedrijven en de visserijsector zorgen voor onze dagelijkse voeding. De sectoren kampen met problemen op het vlak van personeel en goederen. Europa moet nu haar slagkracht tonen en de nodige maatregelen nemen. Vanuit België en Vlaanderen hebben wij duidelijke vragen geformuleerd over het openhouden van de grenzen tussen de  Europese lidstaten, een financiële vergoeding voor producten die niet tijdig worden verkocht, opgehaald of verwerkt en steun voor de visserij.”

Nieuws

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor sociaal overleg voor 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen

Er is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het Comité C1. Het Comité C1 speelt een cruciale rol in het sociaal overleg voor de bepaling van de loon- en de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen. Op het kabinet van minister-president Matthias Diependaele hebben de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de ministers Hilde Crevits, Caroline Gennez en Matthias Diependaele, de vakorganisaties ACOD LRB, ACV Openbare Diensten en VSOA LRB, en de werkgeversorganisaties VVSG, VVP en Zorgnet-Icuro de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee wordt het sociaal overleg hersteld.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Oudenburg niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey niet te benoemen na onder meer een negatief advies van de gouverneur van West-Vlaanderen. Daarnaast heeft ze nog een aantal burgemeesters benoemd. In totaal zijn er nu in 283 gemeenten burgemeesters benoemd.

Minister Crevits verwerpt klacht van vzw Liga voor Mensenrechten rond huisarresten in Antwerpen

De vzw Liga voor Mensenrechten diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de burgemeester van Antwerpen. Die legde een huisarrest op aan verschillende personen tijdens oudejaarsnacht. Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits verwerpt na onderzoek de elementen in de klacht en zal geen bijkomende toezichtsmaatregel opleggen aan de stad Antwerpen.