Vlaamse Regering maakt budgetten vrij voor personen met een handicap na beslissing

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In december 2020 nam de Vlaamse Regering een beslissing over de laatste correctiefase om alle gebruikers met een gelijke zorgnood een gelijk budget te geven. Er werd ook een nieuwe methode van budgetbepaling ingevoerd. De Raad van State heeft maandag beslist dat deze regeling gedeeltelijk niet correct is. Voor 3.000 personen die nu reeds over een budget beschikken, heeft de Vlaamse Regering op vraag van minister Crevits beslist om de nodige budgetten vrij te maken om beslissing van de Raad van State uit te voeren. Het gaat om ongeveer 12 miljoen euro.

“De Vlaamse Regering is akkoord gegaan met mijn voorstel om aan de ongeveer 700 mensen die na de aanpassing een hoger budget hebben gekregen de middelen niet terug te vragen. Zij zullen ook het hogere budget behouden in de toekomst. De personen die minder hadden gekregen, zullen in de toekomst een aangepast budget ontvangen. Ik bekijk samen met het VAPH  hoe we dit zo snel mogelijk in orde kunnen brengen.”  -  Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits  

“Vlaanderen voert een voorzichtig begrotingsbeleid. We hebben verschillende buffers ingebouwd om met dergelijke onvoorziene omstandigheden om te gaan, zoals rechterlijke uitspraken. Dat zorgt ervoor dat onze begroting hierop is voorbereid.”Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele

 

In totaal zijn er momenteel ruim 28.000 mensen die een persoonsvolgend budget krijgen. Deze uitspraak van de Raad van State heeft een directe impact op ongeveer 3.000 personen die voor 17 maart 2020 op de wachtlijst stonden en intussen een budget hebben gekregen. Ruim 2.200 hiervan hadden eerder te horen gekregen dat ze een bepaald bedrag toegewezen kregen, door de nieuwe berekening kregen zij uiteindelijk minder bij de terbeschikkingstelling van hun budget. Ongeveer 700 mensen kregen door de nieuwe berekening meer.

 

De Vlaamse Regering gaat akkoord om de nodige budgetten vrij te maken. De personen die minder gekregen hebben, zullen gecontacteerd worden door het VAPH. Zij zullen hun aangepast budget de komende weken ontvangen. Er is ook beslist dat de personen, die meer gekregen hebben door de nieuwe berekening, geen budget moeten afgeven.

 

De Raad van State heeft ook een beslissing genomen met betrekking tot de retroactiviteit van de budgetten. De regering zal hiervoor ook de nodige budgetten vrijmaken, er wordt momenteel juridisch bekeken hoe dit georganiseerd kan worden. Daarover zal in de komende weken ook duidelijkheid komen voor de betrokken personen.

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.