Vlaamse Regering maakt budgetten vrij voor personen met een handicap na beslissing

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In december 2020 nam de Vlaamse Regering een beslissing over de laatste correctiefase om alle gebruikers met een gelijke zorgnood een gelijk budget te geven. Er werd ook een nieuwe methode van budgetbepaling ingevoerd. De Raad van State heeft maandag beslist dat deze regeling gedeeltelijk niet correct is. Voor 3.000 personen die nu reeds over een budget beschikken, heeft de Vlaamse Regering op vraag van minister Crevits beslist om de nodige budgetten vrij te maken om beslissing van de Raad van State uit te voeren. Het gaat om ongeveer 12 miljoen euro.

“De Vlaamse Regering is akkoord gegaan met mijn voorstel om aan de ongeveer 700 mensen die na de aanpassing een hoger budget hebben gekregen de middelen niet terug te vragen. Zij zullen ook het hogere budget behouden in de toekomst. De personen die minder hadden gekregen, zullen in de toekomst een aangepast budget ontvangen. Ik bekijk samen met het VAPH  hoe we dit zo snel mogelijk in orde kunnen brengen.”  -  Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits  

“Vlaanderen voert een voorzichtig begrotingsbeleid. We hebben verschillende buffers ingebouwd om met dergelijke onvoorziene omstandigheden om te gaan, zoals rechterlijke uitspraken. Dat zorgt ervoor dat onze begroting hierop is voorbereid.”Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele

 

In totaal zijn er momenteel ruim 28.000 mensen die een persoonsvolgend budget krijgen. Deze uitspraak van de Raad van State heeft een directe impact op ongeveer 3.000 personen die voor 17 maart 2020 op de wachtlijst stonden en intussen een budget hebben gekregen. Ruim 2.200 hiervan hadden eerder te horen gekregen dat ze een bepaald bedrag toegewezen kregen, door de nieuwe berekening kregen zij uiteindelijk minder bij de terbeschikkingstelling van hun budget. Ongeveer 700 mensen kregen door de nieuwe berekening meer.

 

De Vlaamse Regering gaat akkoord om de nodige budgetten vrij te maken. De personen die minder gekregen hebben, zullen gecontacteerd worden door het VAPH. Zij zullen hun aangepast budget de komende weken ontvangen. Er is ook beslist dat de personen, die meer gekregen hebben door de nieuwe berekening, geen budget moeten afgeven.

 

De Raad van State heeft ook een beslissing genomen met betrekking tot de retroactiviteit van de budgetten. De regering zal hiervoor ook de nodige budgetten vrijmaken, er wordt momenteel juridisch bekeken hoe dit georganiseerd kan worden. Daarover zal in de komende weken ook duidelijkheid komen voor de betrokken personen.

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.