Vlaamse supercomputer wordt ingezet in strijd tegen COVID-19

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Er wordt massaal gezocht naar oplossingen om het coronavirus te bestrijden. Universiteiten, onderzoeksgroepen en bedrijven kwamen al met baanbrekende ideeën op de proppen. Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, wil het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), als high-performance computing-centrum, de komende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers. “We hebben toponderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen, het is goed dat we die volop inzetten in de strijd tegen COVID-19” zegt Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits.

Het Vlaams Supercomputer Centrum wordt door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), in samenwerking met de vijf Vlaamse universiteiten, beheerd. Een supercomputer beschikt over een gigantische rekenkracht, die te vergelijken is met duizenden gewone computers die samenwerken. BrENIAC, de Tier-1 supercomputer, is de snelst werkende computer in Vlaanderen en leent zich perfect tot toponderzoek.

Met behulp van de supercomputer zou er sneller een oplossing kunnen gevonden worden. Denk hierbij aan het modelleren van moleculen die de basis zijn voor het ontwikkelen van een medicijn of aan het uitrekenen van epidemiologische modellen om de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Daarom is het belangrijk om tijdens deze wereldwijde crisis onderzoekers en bedrijven de kans te geven om gebruik te maken van deze enorme rekenkracht.

Concreet zal het Vlaams Supercomputer Centrum de rekencapaciteit van de Vlaamse Supercomputer (BrENIAC) gedurende 8 weken openstellen voor onderzoek naar COVID-19. Hiernaast zal ook gebruik kunnen gemaakt worden van de lokale computer infrastructuur aan de universiteiten met gespecialiseerde resources zoals GPU, graphics processing unit, of shared memory nodes.

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits (CD&V): “Het is hartverwarmend om te zien dat in tijden van crisis, naast burgers ook onderzoekers initiatieven nemen om samen de strijd aan te gaan tegen COVID-19. Onderzoek betekent vaak ook heel wat data verwerken waarvoor ook veel rekenkracht nodig is. Naast topwetenschappers in onder andere biotechnologisch onderzoek, staat Vlaanderen ook internationaal aan de top wat betreft ons onderzoeksinfrastructuur. Het is belangrijk dat de investeringen in de Vlaamse Supercomputer kunnen worden ingezet in de strijd tegen COVID-19”

Voor meer info: www.vscentrum.be

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.