Wachttijden voor de aanvraag van een zorgtoeslag volledig weggewerkt

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Er zijn geen wachttijden meer voor gezinnen die een zorgtoeslag aanvragen via het Groeipakket. De achterstand van 20.000 dossiers is volledig weggewerkt. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Een belangrijke evolutie die Opgroeien toelaat om ook in te zetten op een groter bereik. Zo weten veel mensen vandaag bijvoorbeeld niet dat de zorgtoeslag ook ondersteuning biedt aan kinderen met tijdelijke aandoeningen, zoals eetstoornissen. Daar wil minister Crevits samen met het agentschap Opgroeien verandering in brengen. In totaal hebben maandelijks zo’n 46.000 kinderen recht op een zorgtoeslag via het Groeipakket. 

“Onze maatregelen om de wachttijden voor het krijgen van een zorgtoeslag te beperken, werpen hun vruchten af. Vandaag is de achterstand volledig weggewerkt. Dat biedt ons ook de ruimte om verder te gaan kijken: welke mensen bereiken we vandaag niet of minder? En dan zien we dat we wel de kinderen met een handicap bereiken, maar stellen we ook vast dat vele mensen niet weten dat ook kinderen met tijdelijke aandoeningen recht kunnen hebben op een zorgtoeslag. Via het Groeipakket willen we ook die gezinnen die worstelen met tijdelijke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld eetstoornissen, extra ondersteunen.” - Hilde Crevits 

 

Kinderen met een aandoening, beperking of handicap hebben recht op een zorgtoeslag uit het Groeipakket. Daarmee kunnen gezinnen de kosten die zo’n specifieke situatie vraagt beter afdekken. Het aantal kinderen met recht op een zorgtoeslag stijgt. Vandaag gaat het over zo’n 46.000 kinderen, in 2019 ging het nog om ongeveer 38.000 kinderen. 

 

Doorlooptijd evaluatieproces sterk ingekort 

Maandelijks komen er meer dan 2.500 nieuwe aanvragen binnen. In september 2023 ging het om zo'n 3.111 unieke aanvragen zorgtoeslag. Door het groot aantal aanvragen moesten ouders tot voor kort soms lang wachten op de beoordeling van hun aanvraag. Vorige zomer waren er meer dan openstaande 20.000 dossiers.  Die zijn intussen allemaal weggewerkt. 

 

Door de maatregelen die minister Crevits samen met Opgroeien nam, worden de dossiers sneller behandeld en staat de zorgtoeslag bijgevolg sneller op de rekening van mensen. Vandaag is de achterstand volledig weggewerkt. De aanvragen worden nu binnen de twee maanden afgewerkt, nadat ouders het dossier indienden.

 

De inhaalbeweging komt o.a. door de invoer van een vereenvoudigde procedure om dossiers te behandelen, meer digitalisering, de inzet van interne artsen en de uitbreiding van het aantal evaluerende artsen.  

 

Ook voor kinderen met een tijdelijke aandoening 

De efficiëntere werking laat ruimte voor  verbeteringen. Zo wordt momenteel ook bekeken hoe de zorgtoeslag meer mensen kan bereiken en dan vooral die gezinnen die mogelijk recht hebben op zorgtoeslag maar toch geen aanvraag indienen. Veel mensen weten vandaag niet dat de zorgtoeslag ook gezinnen ondersteunt waarbij kinderen worstelen met een tijdelijke aandoening, zoals een eetstoornis.

Opgroeien houdt daarom de vinger aan de pols bij ouderverenigingen. Op dinsdag 21 november organiseert Opgroeien ook een webinar voor zorgprofessionals. Ambitie is om hen te goed te informeren en te ondersteunen. De webinar blijft nadien publiek beschikbaar.

“Dat dit webinar heel snel volzet was tot de maximumcapaciteit van 500 deelnemers is goed nieuws. Zo bereiken we dat gezinnen  met een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte kunnen rekenen op de extra ondersteuning die de zorgtoeslag mogelijk maakt. Opgroeien wil in 2024 verder bouwen aan die structurele samenwerking met professionals die nabij gezinnen staan. Tegelijk blijven we inzetten op het wegwerken van drempels bij de aanvraag. Zorgtoeslag moet zorgen wegnemen en de feedback van professionals, ouders en ouderverenigingen is daarbij ons uitgangspunt.” -Bruno Vanobbergen, administrateur-generaal Opgroeien

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.