Zuid-West-Vlaanderen krijgt een verweefcoach

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits maakt 180.000 euro vrij voor de aanstelling van een verweefcoach in Zuid-West-Vlaanderen. De coach zal de steden en de gemeenten, die zijn aangesloten bij de intercommunale Leiedal, bijstaan om te komen tot een goed nabuurschap tussen bedrijven en bewoners. Dat heeft minister Crevits bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Unizo in Kortrijk.  

Eind juni werd via het Agentschap Innoveren & Ondernemen VLAIO een projectoproep gelanceerd met als doel steden en gemeenten te ondersteunen in hun beleid om economische bedrijvigheid te verweven met andere functies zoals bijvoorbeeld wonen. Minister Crevits stelt een budget van 765.000 euro beschikbaar voor de aanstelling van 5 verweefcoaches in Vlaanderen.  

In West-Vlaanderen krijgt de intercommunale Leiedal zo’n verweefcoach toegewezen. Concreet zal de coach de steden en gemeenten aangesloten bij Leiedal gedurende drie jaar ondersteuning bieden.

Concreet kan de coach ingezet worden om de goede verstandhouding tussen bedrijven, de buurt en de lokale overheid te bewaken, om bedrijven te begeleiden in hun groeitraject en om mee hun locatiebeslissingen te sturen in functie van de buurt en het beleid. De coach kan de lokale besturen en bedrijven ook suggesties geven voor ingrepen om hinder te vermijden. De ervaringen opgedaan tijdens dit traject zullen daarna gedeeld worden met andere steden en gemeenten en vormen mee de basis voor een verdere uitwerking van het verwevingsbeleid.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Met het verwevingsbeleid willen we bedrijven, wonen en recreatie met elkaar verzoenen in stads- en dorpskernen. Een dergelijke mix van functies zorgt voor economisch bedrijvige en levendige kernen waar het fijn wonen, werken en winkelen is. Zuid-West-Vlaanderen krijgt ook een verweefcoach toegewezen via de intercommunale Leiedal. Die coach zal steden en gemeenten en bedrijven met raad en daad bijstaan om de combinatie van wonen en werken op een evenwichtige manier te stimuleren.”

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.