Zuid-West-Vlaanderen krijgt een verweefcoach

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits maakt 180.000 euro vrij voor de aanstelling van een verweefcoach in Zuid-West-Vlaanderen. De coach zal de steden en de gemeenten, die zijn aangesloten bij de intercommunale Leiedal, bijstaan om te komen tot een goed nabuurschap tussen bedrijven en bewoners. Dat heeft minister Crevits bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Unizo in Kortrijk.  

Eind juni werd via het Agentschap Innoveren & Ondernemen VLAIO een projectoproep gelanceerd met als doel steden en gemeenten te ondersteunen in hun beleid om economische bedrijvigheid te verweven met andere functies zoals bijvoorbeeld wonen. Minister Crevits stelt een budget van 765.000 euro beschikbaar voor de aanstelling van 5 verweefcoaches in Vlaanderen.  

In West-Vlaanderen krijgt de intercommunale Leiedal zo’n verweefcoach toegewezen. Concreet zal de coach de steden en gemeenten aangesloten bij Leiedal gedurende drie jaar ondersteuning bieden.

Concreet kan de coach ingezet worden om de goede verstandhouding tussen bedrijven, de buurt en de lokale overheid te bewaken, om bedrijven te begeleiden in hun groeitraject en om mee hun locatiebeslissingen te sturen in functie van de buurt en het beleid. De coach kan de lokale besturen en bedrijven ook suggesties geven voor ingrepen om hinder te vermijden. De ervaringen opgedaan tijdens dit traject zullen daarna gedeeld worden met andere steden en gemeenten en vormen mee de basis voor een verdere uitwerking van het verwevingsbeleid.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Met het verwevingsbeleid willen we bedrijven, wonen en recreatie met elkaar verzoenen in stads- en dorpskernen. Een dergelijke mix van functies zorgt voor economisch bedrijvige en levendige kernen waar het fijn wonen, werken en winkelen is. Zuid-West-Vlaanderen krijgt ook een verweefcoach toegewezen via de intercommunale Leiedal. Die coach zal steden en gemeenten en bedrijven met raad en daad bijstaan om de combinatie van wonen en werken op een evenwichtige manier te stimuleren.”

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.