10 extra intensieve, veilige begeleidingstrajecten voor kinderen en jongeren in Oost- en West-Vlaanderen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In Oost- en West-Vlaanderen komen er minimaal 10 extra trajecten voor kinderen en jongen die nood hebben aan een veilige leefomgeving. De Vlaamse Regering heeft de uitbreiding goedgekeurd op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.

“Een klein aantal jongeren in Vlaanderen worstelt met een dusdanig complexe problematiek dat zij nood hebben aan een veilige omgeving om hen te beschermen, sommigen tegen zichzelf, omdat ze dusdanige gedragsproblemen hebben dat zich misschien iets zouden aandoen, anderen tegen een onbetrouwbare omgeving, bijvoorbeeld in het tienerpooiermilieu. Geen enkele situatie is identiek. Hoe de begeleiding er dan best uitziet en waar ze best plaatsvindt, bepalen professionele begeleiders. Met deze intensieve, veilige trajecten proberen we deze kinderen en jongeren weer op weg te helpen. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen komen er 10 extra trajecten bij.” Hilde Crevits

Veilige trajecten en veilig verblijf zijn nieuwe hulpverleningsvormen in Vlaanderen. Het gaat om een initiatief om jongeren in een verontrustende situatie een veilige omgeving aan te bieden. Sinds 1 maart lopen er al 139 trajecten, 127 plaatsen veilig verblijf en 12 extra intensieve trajecten. Het aanbod varieert naargelang van de situatie van de jongere. Het kan gaan om een traject met residentieel verblijf, maar het kan bijvoorbeeld ook dat er gekozen wordt om de jongere overdag te begeleiden en ’s avonds naar huis te laten gaan of dat een jongere in een studio gaat wonen.

In Oost- en West-Vlaanderen komen er tijdelijk minimaal 10 trajecten bij, voor elke provincie 5. Voor deze intensieve hulpverleningstrajecten is er in een budget voorzien van 80.000 euro voor een traject van gemiddeld 6 maanden. Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen vzw en Broeders van Liefde vzw zullen instaan voor de organisatie van de begeleiding van de jongeren.

Jongeren met bijzonder complexe zorgvragen kunnen nu trouwens ook rekenen op een nieuwe manier van begeleiding. Voor hen zal een zorgplan op maat worden gemaakt. Verschillende experten worden daarbij ingeschakeld. Het uitgangspunt is niet langer dat één voorziening alle oplossingen in huis heeft voor de zorg en de ondersteuning van jongeren en hun ouders. Er komt meer samenwerking om jongeren die nood hebben aan veiligheid en die niet thuis kunnen blijven, beter op te vangen en te begeleiden.

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.