10 extra intensieve, veilige begeleidingstrajecten voor kinderen en jongeren in Oost- en West-Vlaanderen

Publicatiedatum

Tags

Jeugdhulp

Deel dit artikel

In Oost- en West-Vlaanderen komen er minimaal 10 extra trajecten voor kinderen en jongen die nood hebben aan een veilige leefomgeving. De Vlaamse Regering heeft de uitbreiding goedgekeurd op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.

“Een klein aantal jongeren in Vlaanderen worstelt met een dusdanig complexe problematiek dat zij nood hebben aan een veilige omgeving om hen te beschermen, sommigen tegen zichzelf, omdat ze dusdanige gedragsproblemen hebben dat zich misschien iets zouden aandoen, anderen tegen een onbetrouwbare omgeving, bijvoorbeeld in het tienerpooiermilieu. Geen enkele situatie is identiek. Hoe de begeleiding er dan best uitziet en waar ze best plaatsvindt, bepalen professionele begeleiders. Met deze intensieve, veilige trajecten proberen we deze kinderen en jongeren weer op weg te helpen. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen komen er 10 extra trajecten bij.” Hilde Crevits

Veilige trajecten en veilig verblijf zijn nieuwe hulpverleningsvormen in Vlaanderen. Het gaat om een initiatief om jongeren in een verontrustende situatie een veilige omgeving aan te bieden. Sinds 1 maart lopen er al 139 trajecten, 127 plaatsen veilig verblijf en 12 extra intensieve trajecten. Het aanbod varieert naargelang van de situatie van de jongere. Het kan gaan om een traject met residentieel verblijf, maar het kan bijvoorbeeld ook dat er gekozen wordt om de jongere overdag te begeleiden en ’s avonds naar huis te laten gaan of dat een jongere in een studio gaat wonen.

In Oost- en West-Vlaanderen komen er tijdelijk minimaal 10 trajecten bij, voor elke provincie 5. Voor deze intensieve hulpverleningstrajecten is er in een budget voorzien van 80.000 euro voor een traject van gemiddeld 6 maanden. Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen vzw en Broeders van Liefde vzw zullen instaan voor de organisatie van de begeleiding van de jongeren.

Jongeren met bijzonder complexe zorgvragen kunnen nu trouwens ook rekenen op een nieuwe manier van begeleiding. Voor hen zal een zorgplan op maat worden gemaakt. Verschillende experten worden daarbij ingeschakeld. Het uitgangspunt is niet langer dat één voorziening alle oplossingen in huis heeft voor de zorg en de ondersteuning van jongeren en hun ouders. Er komt meer samenwerking om jongeren die nood hebben aan veiligheid en die niet thuis kunnen blijven, beter op te vangen en te begeleiden.

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.