1,1 miljoen euro voor nieuwbouw aan De Lovie vzw in Poperinge

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent 1,1 miljoen euro investeringssteun toe aan De Lovie vzw in Poperinge. De steun is bedoeld voor een nieuwbouw met kamers en studio’s voor 6 jongeren in het kader van veilig verblijf. Het gaat om een kleinschalig en nieuw initiatief waarbij jongeren met een ‘zware rugzak’ begeleiding krijgen.

“Voor jongeren in verontrustende situaties is er sinds dit jaar het nieuwe hulpprogramma veilig verblijf. Daarvoor werken verschillende partners samen. Het gaat om de begeleiding van jongeren die intensieve ondersteuning nodig hebben en voor wie een vorm van geslotenheid tijdelijk noodzakelijk is. Een belangrijke uitdaging is om die jongeren om te leren gaan met vrijheden. De Lovie vzw kan voor 6 jongeren zo’n veilig verblijf organiseren en wil dat doen in nieuwe accommodatie.” Hilde Crevits

 

De Lovie vzw in Poperinge staat bekend voor de ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking of verhoogde kwetsbaarheid.  Dit project gaat het over de begeleiding van jongeren met een geblokkeerde ontwikkelingsstrategie, jongeren met een ‘zware rugzak’. Voor 6 jongeren wordt er een nieuwe accommodatie voorzien in het kader van veilig verblijf. Vanuit het Vlaams Agentschap Opgroeien is die werking goedgekeurd.

 

Na de afbraak van een gebouw, komt er een nieuwbouw met 4 kamers en 2 studio’s. De nieuwbouw moet vooral een thuis worden waar elke jongere op zijn of haar tempo via het veilig verblijf begeleiding krijgt om de weg naar de samenleving terug te vinden.

 

Op de gelijkvloerse verdieping kunnen 4 jongeren verblijven. Zij beschikken over een eigen kamer met sanitair. Op de verdieping is er ruimte voor 2 eenpersoonsstudio’s. Er gaat veel aandacht naar eigen ruimtes voor het beoefenen van hobby’s, voeren van gesprekken of waar de jongeren zich even in alle rust kunnen terugtrekken. Overal kan de nodige veiligheid, zorg en nabijheid geboden worden. Daarnaast is er een beschermde buitenruimte.

 

De kostprijs van dit project wordt geraamd op 2,6 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kent Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits 1,1 miljoen investeringssteun toe. De start van de werken is voorzien voor midden 2024, de ingebruikname voor zomer 2025.

Nieuws

Minister Crevits neemt maatregelen om de werkdruk van het personeel in de woonzorgcentra te verlichten

Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Crevits verschillende maatregelen genomen om het personeel in de woonzorgcentra te versterken. Met deze maatregelen wil minister Crevits de werkdruk op de vloer verminderen. Het gaat onder meer over de financiële ondersteuning van jobstudenten deze zomer, de financiering van meer medewerkers in de basiszorg en de verhoging van de vergoeding van de anciënniteit. Daarnaast zet ze ook stappen om de schotten tussen de sectoren verder af te breken. Het gaat om een investering van 31 miljoen euro.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor UZ Leuven

UZ Leuven kan rekenen op 14,7 miljoen euro jaarlijkse investeringssteun voor belangrijke infrastructuurwerken. De Vlaamse Regering nam hierover vorig jaar al een eerste beslissing. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits keurde nu de finale voorstellen van de uitgewerkte dossiers goed. Er staan in Leuven belangrijke nieuwe bouwprojecten op stapel die belangrijk zijn voor de patiënten en het personeel.

Afgestudeerde studenten verpleegkunde krijgen opnieuw vergoeding van 1.000 euro

Elke bachelorstudent verpleegkunde die in het academiejaar 2023-2024 afstudeert, zal 1.000 euro ontvangen als tussenkomst in de onkosten van hun contractstage in het laatste jaar van hun opleiding. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist.