1,1 miljoen euro voor nieuwbouw aan De Lovie vzw in Poperinge

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent 1,1 miljoen euro investeringssteun toe aan De Lovie vzw in Poperinge. De steun is bedoeld voor een nieuwbouw met kamers en studio’s voor 6 jongeren in het kader van veilig verblijf. Het gaat om een kleinschalig en nieuw initiatief waarbij jongeren met een ‘zware rugzak’ begeleiding krijgen.

“Voor jongeren in verontrustende situaties is er sinds dit jaar het nieuwe hulpprogramma veilig verblijf. Daarvoor werken verschillende partners samen. Het gaat om de begeleiding van jongeren die intensieve ondersteuning nodig hebben en voor wie een vorm van geslotenheid tijdelijk noodzakelijk is. Een belangrijke uitdaging is om die jongeren om te leren gaan met vrijheden. De Lovie vzw kan voor 6 jongeren zo’n veilig verblijf organiseren en wil dat doen in nieuwe accommodatie.” Hilde Crevits

 

De Lovie vzw in Poperinge staat bekend voor de ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking of verhoogde kwetsbaarheid.  Dit project gaat het over de begeleiding van jongeren met een geblokkeerde ontwikkelingsstrategie, jongeren met een ‘zware rugzak’. Voor 6 jongeren wordt er een nieuwe accommodatie voorzien in het kader van veilig verblijf. Vanuit het Vlaams Agentschap Opgroeien is die werking goedgekeurd.

 

Na de afbraak van een gebouw, komt er een nieuwbouw met 4 kamers en 2 studio’s. De nieuwbouw moet vooral een thuis worden waar elke jongere op zijn of haar tempo via het veilig verblijf begeleiding krijgt om de weg naar de samenleving terug te vinden.

 

Op de gelijkvloerse verdieping kunnen 4 jongeren verblijven. Zij beschikken over een eigen kamer met sanitair. Op de verdieping is er ruimte voor 2 eenpersoonsstudio’s. Er gaat veel aandacht naar eigen ruimtes voor het beoefenen van hobby’s, voeren van gesprekken of waar de jongeren zich even in alle rust kunnen terugtrekken. Overal kan de nodige veiligheid, zorg en nabijheid geboden worden. Daarnaast is er een beschermde buitenruimte.

 

De kostprijs van dit project wordt geraamd op 2,6 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kent Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits 1,1 miljoen investeringssteun toe. De start van de werken is voorzien voor midden 2024, de ingebruikname voor zomer 2025.

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.