1.646 kinderopvangplaatsen in 118 steden en gemeenten kunnen omschakelen naar inkomenstarief

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits maakt vandaag samen met agentschap Opgroeien bekend dat nog eens 1.646 plaatsen in de kinderopvang kunnen omschakelen naar plaatsen met de hoogste subsidie, waar ouders volgens hun inkomen kunnen betalen. Dankzij de extra maatregelen en investeringen zal in totaal meer dan 80% van de kinderopvangplaatsen in Vlaanderen nu met inkomenstarief werken.

Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits maakt vandaag samen met agentschap Opgroeien bekend dat nog eens 1.646 plaatsen in de kinderopvang kunnen omschakelen naar plaatsen met de hoogste subsidie, waar ouders volgens hun inkomen kunnen betalen. Dankzij de extra maatregelen en investeringen zal in totaal meer dan 80% van de kinderopvangplaatsen in Vlaanderen nu met inkomenstarief werken.

 

“We hebben de voorbije maanden verschillende maatregelen genomen om de kinderopvang meer zuurstof te geven. Eén van de keuzes is om verder te investeren in duurzame, inkomensgerelateerde plaatsen die binnen de hoogste subsidiecategorie vallen. Eerder kregen 86 steden en gemeenten al het nieuws dat ze konden omschakelen naar plaatsen die volgens inkomenstarief en dus betere voorwaarden werken. Het ging toen om 3.498 extra plaatsen. Vandaag kennen we nog eens 1.646 plaatsen toe. Deze bijkomende omschakelingen zijn niet alleen goed nieuws voor ouders die op deze manier meer toegang krijgen tot betaalbare kinderopvang, maar ook voor de organisatoren die met deze middelen kunnen investeren in onder andere betere werkomstandigheden.” – Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits

In de septemberverklaring is vastgelegd dat minstens 5.000 bestaande plaatsen, die nu werken met een basissubsidie (T1) kunnen omschakelen naar de subsidie inkomenstarief (T2). Daarvan werden er in december 2023 al 3.498 extra toegekend, verspreid over 86 gemeenten. Eerder in 2023 konden ook al 3.707 plaatsen omschakelen. Nu komen daar nog 1.646 plaatsen bij, verspreid over 118 steden en gemeenten in Vlaanderen. In totaal zullen dankzij de extra maatregelen 8.851 plaatsen omgeschakeld zijn. Er lopen momenteel ook nog 2 oproepen voor de steden Antwerpen en Gent, voor respectievelijk ongeveer 270 en 59 plaatsen.

Dankzij de investeringen in 2023 en 2024 werkt meer dan 80% van de kinderopvangplaatsen in Vlaanderen nu met inkomenstarief.

 

Het gaat om plaatsen die vallen onder de hoogste subsidiecategorie (T2), waar ouders volgens hun inkomen betalen en waar de lonen van het personeel hoger liggen. De extra uitbreidingen sluiten aan bij de eerder genomen maatregelen om bestaande financiële ongelijkheden in de sector weg te werken en de kwaliteit in de kinderopvang te versterken.

Regionale spreiding

Voor West-Vlaanderen zijn er 497 plaatsen (in 30 steden en gemeenten) die omschakelen van basissubsidie naar inkomensgerelateerde plaatsen.

Voor Antwerpen zijn er 278 plaatsen (in 25 steden en gemeenten) die omschakelen van basissubsidie naar inkomensgerelateerde plaatsen.

Voor Oost-Vlaanderen zijn er 412 plaatsen (in 26 steden en gemeenten) die omschakelen van basissubsidie naar inkomensgerelateerde plaatsen.

Voor Limburg zijn er 128 plaatsen (in 17 steden en gemeenten) die omschakelen van basissubsidie naar inkomensgerelateerde plaatsen.

Voor Vlaams-Brabant zijn er 331 plaatsen (in 20 steden en gemeenten) die omschakelen van basissubsidie naar inkomensgerelateerde plaatsen.

 

 

Bijlage: lijst gemeenten omschakeling T1 naar T2 per provincie (1.646 plaatsen)

 

provincie

   

Antwerpen

278

 

Aartselaar

5

 

Arendonk

22

 

Berlaar

4

 

Boom

17

 

Brasschaat

12

 

Brecht

3

 

Essen

12

 

Geel

26

 

Grobbendonk

3

 

Heist-Op-Den-Berg

3

 

Herentals

7

 

Hoogstraten

16

 

Kapellen

12

 

Kasterlee

13

 

Laakdal

20

 

Lille

4

 

Mechelen

18

 

Mol

13

 

Oud-Turnhout

10

 

Putte

17

 

Schilde

18

 

Schoten

9

 

Sint-Katelijne-Waver

5

 

Wuustwezel

8

 

Zwijndrecht

1

 

Limburg

128

 

Alken

4

 

Diepenbeek

4

 

Dilsen-Stokkem

4

 

Genk

23

 

Gingelom

17

 

Hasselt

5

 

Herk-De-Stad

9

 

Heusden-Zolder

11

 

Houthalen-Helchteren

4

 

Lommel

6

 

Lummen

2

 

Maasmechelen

6

 

Pelt

18

 

Sint-Truiden

8

 

Tessenderlo

4

 

Wellen

2

 

Zutendaal

1

 

Oost-Vlaanderen

412

 

Aalst

32

 

Aalter

3

 

Assenede

9

 

Beveren

3

 

Brakel

2

 

De Pinte

11

 

Eeklo

13

 

Erpe-Mere

6

 

Evergem

14

 

Gent

87

 

Geraardsbergen

23

 

Hamme

3

 

Herzele

23

 

Lede

7

 

Lievegem

16

 

Lochristi

2

 

Lokeren

9

 

Maldegem

28

 

Ninove

37

 

Sint-Martens-Latem

8

 

Sint-Niklaas

51

 

Stekene

4

 

Temse

5

 

Wetteren

9

 

Zele

3

 

Zwalm

4

 

Vlaams-Brabant

331

 

Asse

12

 

Bever

25

 

Boortmeerbeek

11

 

Diest

9

 

Dilbeek

2

 

Drogenbos

5

 

Galmaarden

29

 

Glabbeek

9

 

Halle

14

 

Landen

28

 

Leuven

103

 

Opwijk

18

 

Pepingen

7

 

Roosdaal

9

 

Scherpenheuvel-Zichem

13

 

Sint-Pieters-Leeuw

8

 

Ternat

11

 

Tielt-Winge

2

 

Vilvoorde

11

 

Zoutleeuw

5

 

West-Vlaanderen

497

 

Beernem

4

 

Bredene

3

 

Brugge

117

 

Brugge

1

 

De Haan

3

 

Dentergem

6

 

Diksmuide

7

 

Gistel

9

 

Hooglede

16

 

Ieper

14

 

Ingelmunster

16

 

Izegem

28

 

Knokke-Heist

47

 

Koekelare

3

 

Kortrijk

23

 

Ledegem

2

 

Menen

5

 

Middelkerke

4

 

Moorslede

3

 

Oostende

44

 

Pittem

3

 

Roeselare

55

 

Tielt

9

 

Torhout

20

 

Waregem

30

 

Wervik

11

 

Wevelgem

1

 

Wielsbeke

5

 

Wingene

5

 

Zwevegem

3

 

Eindtotaal

1646

 

 

 

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.