Website met waarderingen voor zorgvoorzieningen in de maak

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Wie gebruik maakt van een ouderenzorgvoorziening, een voorziening voor personen met een handicap, kinderopvang of jeugdhulp zal zijn of haar ervaringen met de voorzieningen kunnen delen via een website. Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits beslist. In 2024 zal de website in een pilootfase starten. Een eerste stap is nu de aanstelling van een onafhankelijke beheerder van de website.  

“Met de nieuwe website willen we gebruikers van residentiële zorgvoorzieningen de kans geven hun ervaringen met en waardering voor die zorg- en dienstverleners kenbaar te maken. Het platform zal toelaten om een zorg te delen, maar ook een compliment te geven. Dat levert niet alleen nuttige informatie op voor andere gebruikers, het zal ook een belangrijk instrument zijn voor de zorgvoorziening om met de gebruikers in dialoog te gaan. Op die manier kunnen gebruikers zelf al het goede werk van onze zorgvoorzieningen, terecht, in de kijker zetten én werken we tegelijk ook aan meer dialoog voor een betere zorg. Een win-win voor alle partijen. – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits   

Via de website zullen gebruikers uitgenodigd worden om hun mening te geven over verschillende aspecten van de zorgverlening. De website start in 2024 in een pilootfase. Gedurende twee jaar zal de website verder uitbreiden en vorm krijgen en wordt de gebruiksvriendelijkheid getest.. In de pilootfase zullen een beperkt aantal voorzieningen kunnen instappen om mee ervaringen op te doen en het systeem op punt te stellen.  

Vanuit de Vlaamse overheid (het Departement Zorg, het Agentschap Opgroeien en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) wordt de website op dit moment voorbereid. Het verdere beheer en de verdere ontwikkeling van de website zal toevertrouwd worden aan een extern consortium dat zowel de zorgaanbieders als de zorggebruikers uit de verschillende sectoren evenwichtig vertegenwoordigt.  

Binnenkort wordt de oproep voor de aanstelling van deze externe beheerder gelanceerd. De Vlaamse Regering keurde daartoe het besluit goed.

 

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.