Akkoord over eindejaarspremie: minister Crevits kent 454,75 euro toe aan zo’n 70.000 werknemers in zorg

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits heeft samen met de sociale partners een akkoord gevonden om opnieuw een eenmalige eindejaarspremie toe te kennen aan de werknemers van de bij de private geregionaliseerde zorgsectoren. Het gaat om een eenmalige toeslag van 454, 75 euro bruto voor wie voltijds werkt.

Met deze compensatie beantwoorden we aan de vraag van de medewerkers in de private, geregionaliseerde zorgsectoren, zoals bijvoorbeeld de private woonzorgcentra. Ook zij verdienen voor hun waardevolle werk een verhoging van de eindejaarspremie.” - Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits

De premie is voorzien voor zo’n 42.000 voltijdsequivalenten (VTE). Naar schatting zullen zo’n 70.000 werknemers in o.a. de private woonzorgcentra, de multidisciplinaire begeleidingsequipes, revalidatiecentra- en ziekenhuizen, de Psychiatrische verzorgingstehuizen (PVT) en initiatieven voor beschut wonen in aanmerking komen.

Met het akkoord beantwoordt minister Crevits aan de vraag om de eindejaarspremie voor de werknemers van de Vlaams geregionaliseerde sectoren in 2023 gelijk te trekken met de federale ziekenhuizen. In de publieke geregionaliseerde sectoren (o.a. woonzorgcentra) en de andere Vlaamse zorg- en welzijnssectoren is ook al een hogere eindejaarspremie van toepassing.

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.