Hoger budget voor meer dan 900 kinderopvangplaatsen in Antwerpen, Brussel en Gent

Publicatiedatum

Deel dit artikel

939 plaatsen in de steden Antwerpen, Brussel en Gent krijgen de hogere subsidiecategorie  toegekend (trap 2), nadat ze een aanvraag hebben ingediend bij het agentschap Opgroeien. Het gaat over een subsidie van ongeveer 15.800 euro per plaats, waaraan ook betere lonen voor kinderbegeleiders gekoppeld zijn. 

De organisatoren die in aanmerking komen voor de subsidie inkomenstarief zijn vandaag bekend gemaakt door het agentschap. De komende dagen krijgen ze individuele feedback over de beslissing. Het gaat om 580 plaatsen in Antwerpen, 203 in Brussel en 156 in Gent. Respectievelijk naar 28, 12 en 6 organisatoren over de steden heen. Het sluit aan bij de eerder genomen maatregelen om meer financiële gelijkheid binnen de sector te creëren.  

Eerder maakte minister Crevits al bekend dat in rest van Vlaanderen al 2.472 plaatsen bij 118 organisatoren de toekenning kregen. In totaal zijn er voor 8.738 plaatsen aanvragen ingediend. In september trekt de minister naar de regering met de vraag om ook voor de overige plaatsen in de nodige middelen te voorzien, ter aanvulling op het pakket van 115 miljoen dat bij de vorige begrotingsopmaak werd vrijgemaakt voor de kinderopvang.

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.