Minister Crevits kent 1,5 miljoen investeringssteun toe aan Wijkgezondheidscentrum Geneeskunde voor het Volk in Antwerpen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin kent een investeringssteun van 1,5 miljoen toe voor de uitbreiding en de verbouwing van het Wijkgezondheidscentrum Geneeskunde voor het Volk in Deurne bij Antwerpen. Drie huizen worden verbouwd tot één geheel. Het Wijkgezondheidscentrum telt 5400 patiënten en een 25-tal medewerkers. 

“Geneeskunde voor Het Volk biedt laagdrempelige en kwalitatieve eerstelijnszorg aan duizenden patiënten in Deurne. Het Wijkgezondheidscentrum is goed ingebed in de buurt en wil al rekening houden met de volgende generatie artsen en patiënten om de continuïteit te verzekeren. Met de investeringssteun vanuit Vlaanderen kan er een grondige uitbreiding en verbouwing komen die de patiënten en het personeel zeker ten goede zullen komen.” Hilde Crevits 

 

De behandeling van patiënten in de groepspraktijk in de Sint-Rochusstraat in Deurne bij Antwerpen gebeurt nu vanuit 3 panden. In de huidige praktijk laten toegankelijkheid, ruimte, circulatie en ventilatie te wensen over. Er is voor gekozen om tot één duurzaam en slim functioneel geheel te komen waarbij alle beschikbare oppervlakte optimaal wordt ingezet. Een totaalconcept met algemeen comfort voor alle gebruikers. Er komt meer ruimte letterlijk en figuurlijk. Er worden in meer kabinetten voorzien en zowel de administratieve als de polyvalente ruimten kunnen in de toekomst worden omgevormd indien dat noodzakelijk is. De polyvalente ruimte en de bijhorende buitenruimte wordt ook ter beschikking gesteld voor buurtwerking. 

 De praktijk telt momenteel 5400 patiënten en een 25-tal medewerkers met een actief beleid rond gezondheidspreventie zowel op individueel vlak als op gemeenschapsniveau. Het gaat om een multidisciplinair team van huisartsen, verpleegkundigen, sociaal verpleegkundige, psycholoog, diëtiste en onthaal en administratief personeel. Er zijn veel contacten met de buurt en er wordt samengewerkt met sociale organisaties en buurtverenigingen om kwetsbare personen te ondersteunen bij financiële of psychosociale problemen.  

 De kostprijs voor de uitbreiding en de verbouwing wordt geraamd op ruim 3,9 miljoen euro. 

Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kent Vlaams minister Hilde Crevits een investeringssteun toe van ruim 1,5 miljoen euro. Het is de bedoeling om begin 2024 met de werkzaamheden te beginnen. 

 

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.