Minister Crevits kent 2,8 miljoen euro investeringssteun toe voor nieuwbouw Psychiatrisch Verzorgingstehuis Multiversum in Boechout

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 2,8 miljoen euro toe voor een nieuw onderkomen voor 20 personen met een complexe en langdurige psychische kwetsbaarheid voor het Psychiatrisch Verzorgingstehuis van de Zorggroep Multiversum in Boechout.

“De Zorggroep Multiversum biedt binnen het psychiatrisch verzorgingstehuis zorg voor psychisch kwetsbare mensen op 3 verschillende locaties in de provincie Antwerpen. De plek in Malle waar 20 mensen vroeger verbleven, voldeed niet langer aan de huidige normen. Daarom komt er een nieuwbouw met aandacht voor een meer individuele vorm van wonen. Vanuit Vlaanderen kennen wij steun toe om belangrijke projecten zoals deze te helpen realiseren.” Hilde Crevits

 

Het Psychiatrisch Verzorgingstehuis in Boechout wil een nieuw project realiseren langs de Asberglaan.  Het project bestaat uit de bouw van 2 duurzame huizen met tussenin ruimte voor gemeenschappelijke functies. In het gebouw zullen de 20 bewoners in 3 leefgroepen worden opgedeeld. Er zijn 2 leefgroepen voor groepswonen (voor resp. 5 en 6 bewoners) en daarnaast is er aan de Provinciesteenweg een volume voor 3 keer 3 studio’s met een eigen kitchenette en woonkamer, doch ook nog een zithoek per bouwlaag voor het sociale contact. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke- en gespreksruimtes en een gemeenschappelijke tuin met terras. Het project vervangt het gebouw van De Wijngaard te Malle dat niet meer voldeed. Dat gebouw is ondertussen verlaten en de bewoners worden elders binnen de voorziening tijdelijk opgevangen.

Met deze nieuwbouw kiest het Psychiatrisch Ziekenhuis voor een project vlak bij de bestaande ziekenhuiscampus en een aanbod aan begeleid zelfstandig wonen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid in een woonomgeving.

De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 5,1 miljoen euro. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden een investeringssteun toe van 2,8 miljoen euro.

Zorggroep Multiversum zal nu een aanbesteding uitschrijven en tegen eind 2024 een aannemer selecteren waardoor de bouwwerken in de loop van 2025 kunnen gerealiseerd worden.

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.