Minister Crevits kent 440.000 euro investeringssteun toe voor dagverzorgingscentrum De Maretak in Lendelede

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 440.000 euro toe voor de renovatie van het Centrum voor Dagverzorging De Maretak in de Izegemsestraat in Lendelede. Een renovatie die belangrijk is om de begeleiding en de zorg te verbeteren.

“Dagverzorgingscentra vervullen een belangrijke sociale rol voor veel mensen. Mensen die nog thuis wonen, maar wel nood hebben aan een zorgaanbod of een dagbesteding. Ze bieden ook wat ademruimte voor de mantelzorgers. Het huidige pand van De Maretak toont gebreken en daarom is er beslist een renovatie door te voeren. Vlaanderen draagt daar een steentje toe bij.’ Hilde Crevits

 

Het Centrum voor Dagverzorging De Maretak in Lendelede maakt deel uit van een zorgcomplex met woonzorgcentrum Aksent en Residentie De Schakel. Bezoekers krijgen er thuiszorgondersteunend aanbod waarbij dagelijkse opvang, begeleiding, sociale contacten en een zinvolle dagbesteding centraal staan. Daarnaast worden er verpleegkundige en hygiënische zorgen aangeboden.

 

Het huidige Centrum voldoet niet langer aan de huidige noden en is aan een ingrijpende en duurzame renovatie toe. De nieuwe infrastructuur wil de ondersteuning nog verbeteren. Het gaat om ouderen, gebruikers met een fysieke zorgnood en mensen met dementie. Er is ook in thuiszorg voorzien via 2 ruime bijkomende assistentiewoningen, aanvullend op de huidige residentie De Schakel.

 

Na de renovatie zullen er 15 mensen in De Maretak terecht kunnen met nieuwe leefruimtes, sanitair, bezoekers- en personeelsruimtes. De kostprijs voor de werkzaamheden wordt geraamd op 720.000 euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden aangelegenheden kent Vlaams minister een investeringssteun toe van 440.000 euro.

 

De huidige timing voorziet een verhuizing van het Centrum voor Dagverzorging De Maretak in het voorjaar van 2025.

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.