Minister Crevits kent 951.000 euro toe voor nieuw lokaal dienstencentrum in Lede

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 951.000 euro toe voor de bouw van een lokaal dienstencentrum in Lede. Lede heeft momenteel geen lokaal dienstencentrum en wil met deze realisatie haar zorgaanbod verruimen, vooral voor personen met een beginnende zorgbehoefte en met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare thuiswonende ouderen.

“Lokale dienstencentra vervullen een belangrijke rol in onze samenleving, zeker om ouderen de kans te geven langer thuis te wonen en ook aandacht te hebben voor de mantelzorgers. In Lede is het de bedoeling om in die waardevolle buurtzorg te voorzien. Het lokaal dienstencentrum wordt gebouwd vlak bij het woonzorgcentrum zodat verschillende vormen van zorgaanbod dicht bij elkaar komen te liggen. Vanuit Vlaanderen vinden we het belangrijk om voor dergelijke infrastructuur investeringssteun te bieden.” Hilde Crevits

 

In Lede ligt het accent van het zorgaanbod voor ouderen momenteel vooral op residentiële voorzieningen.  Er is de ambitie om het ouderenbeleid meer af te stemmen op de evoluerende maatschappij. Ouderen willen langer thuis wonen, maar hebben vaak nood aan een ontmoetingsplaats en een plaats waar ze hulp krijgen bij vragen. Vandaar de beslissing om een lokaal dienstencentrum te bouwen. Daar kunnen mensen met een beginnende zorgbehoefte terecht en zeker kwetsbare thuiswonende ouderen en hun mantelzorgers. Buurtgerichte zorg krijgt een belangrijke plaats om de sociale cohesie te versterken. Daarnaast voorziet de gemeente in een zorgloket en betaalbare huisvesting voor ouderen.

 

Het lokaal dienstencentrum en sociale seniorenflats komen in de buurt van het bestaande woonzorgcentrum Markizaat. Die keuze biedt tal van voordelen. Bestaande infrastructuur zoals het evenementenplein en groenzones kunnen gedeeld en dus beter benut worden en er is de link met andere al gerenoveerde gebouwen. Er wordt geen bijkomende ruimte aangesneden, want de gebouwen worden opgericht op dezelfde plaats als de oude afgebroken schoolgebouwen in de Willem de Bettelaan in Lede.

 

Het lokaal dienstencentrum komt op het gelijkvloers van een nieuw gebouw van maximaal 4 lagen. Er komen ontmoetings- en polyvalente ruimtes, gespreks- personeels- en logistieke ruimtes, sanitair en een terras. Het wordt een modern en duurzaam gebouw.

 

De kostprijs voor de bouw van het lokaal dienstencentrum wordt geraamd op bijna 1,6 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kent Vlaams minister Crevits een investeringssteun toe van 951.000 euro.

 

Onder voorbehoud zou de aanbesteding gebeuren voor het bouwverlof 2024. De gemeente hoopt de werken aan te kunnen vatten in oktober 2024 om deze in het najaar 2026 af te ronden.

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.