Minister Crevits kent bijna 1,9 miljoen euro investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderdagverblijf in Wachtebeke

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent bijna 1,9 miljoen euro toe voor de nieuwbouw van het kinderdagverblijf Kindervreugd op het Dr. Jules Persynplein in Wachtebeke. De nieuwbouw komt bij de Sint-Laureinsschool en zal 63 plaatsen tellen.

“Kindervreugd is een gevestigde waarde in Wachtebeke. Het huidige gebouw is aan vervanging toe voor de opvang van 63 baby’s en peuters. Er komt nieuwe moderne infrastructuur die meer comfort zal bieden voor de kinderopvang. Het gaat om een knap project waarbij de overgang van de kinderopvang naar de kleuterschool vlot kan verlopen. Vanuit Vlaanderen geven we een investeringssteun van 1,9 miljoen euro.” Hilde Crevits

 

Kindervreugd is momenteel gehuisvest in het centrum van Wachtebeke, achter de kerk en bij de lagere school Sint-Laureins. Het huidige gebouw dateert van eind de jaren ’70 en is verouderd. Op termijn zal de school op het Persynplein tot kleuterschool gerenoveerd worden en daar komt ook het nieuwe kinderdagverblijf. Tegen de westvleugel van het schoolgebouw wordt het nieuwe kinderdagverblijf gebouwd met een gemeenschappelijke polyvalente ruimte tussen de twee gebouwen. Daar komt ook een toegang naar het kinderdagverblijf en de school.

 

De nieuwbouw wordt gerealiseerd voor 4 leefgroepen van maximaal 18 kinderen, voor baby’s en peuters, met een groene speelzone. Er zijn ook ruimtes voor het personeel, technische ruimtes, ruimtes voor het aanleveren van voeding, fietsenstallingen enz. Het geheel zal een speels karakter hebben met een kindvriendelijke uitstraling. Het is tegelijk de bedoeling om in ruimte te voorzien voor het instapklasje van de school wat moet zorgen voor een warme en vlotte overgang van kinderopvang naar school.  Ouders zullen bij de overstap naar school nog deels een beroep kunnen doen op de kinderopvang en omgekeerd.

 

De kostprijs voor de bouw wordt geraamd op ongeveer 3 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds kent Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits een investeringssteun toe van bijna 1,9 miljoen euro.

 

De aanbestedingen zullen in het voorjaar 2024 gebeuren, tegen Pasen 2026 hoopt men het nieuwe kinderdagverblijf in gebruik te kunnen nemen.

Nieuws

Vlaanderen investeert in centra voor herstelverblijf

Op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering het licht op groen gezet voor investeringen in 15 centra voor herstelverblijf. Centra voor herstelverblijf vormen een belangrijke schakel voor patiënten in hun genezingsproces tussen het ziekenhuis en thuis waar zowel de federale als de Vlaamse regering in investeren.   

Vlaams minister Crevits wil dagprijzen aanpassen voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld die terecht moeten in een vluchthuis

 Vrouwen of mannen die door intrafamiliaal geweld niet langer thuis kunnen wonen, kunnen tijdelijk een onderkomen vinden in een vluchthuis of beveiligde opvang. De begeleiding in deze opvang gebeurt door het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Voor een verblijf in een vluchthuis wordt momenteel een dagprijs aangerekend. Afhankelijk van het inkomen van het slachtoffer komt het OCMW daar wel of niet in tussen. Minister Crevits wil dit nu aanpassen om de financiële drempels voor slachtoffers weg te nemen. De eerste drie maanden zal geen dagprijs meer aangerekend worden voor slachtoffers die omwille van onveiligheid hun normale leven niet kunnen verder zetten. Eind 2025 wordt geëvalueerd of dit voldoende is.

Subsidies voor nieuwe inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen en dringende opvangplaatsen beschikbaar voor Gent, Antwerpen en Brussel

Kinderopvanginitiatieven in Gent, Brussel en Antwerpen kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen voor nieuwe inkomensgerelateerde plaatsen. Er wordt ook nog een mogelijkheid geboden om plaatsen met alleen de basissubsidie over te schakelen naar de ‘subsidie inkomenstarief’, de hoogste subsidie in de sector. In totaal gaat het om 983 plaatsen. Het gaat om één van de maatregelen uit het pakket van 270 miljoen dat de Vlaamse Regering vrijmaakte bij de Septemberverklaring vorig jaar om de kinderopvang te versterken. Daarnaast komen er ook bijkomende subsidies om dringende opvangplaatsen te voorzien.