Minister Crevits kent investeringsbedrag goed voor nieuwbouw Cirkant in Zedelgem

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe voor de bouw van een nieuw centraal gebouw van het Orthoagogisch Centrum Cirkant in de Aartrijkestraat Zedelgem. Het gaat om een bedrag van 133.000 euro dat over een lange termijn jaarlijks zal worden toegekend.  

Vlaams minister van Welzijn Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits:”Cirkant hecht veel belang aan inclusie en combineert de zorg van mensen met een verstandelijke beperking met een aanbod van sociale zorgflats voor kwetsbare mensen. De bedoeling is om de maatschappij in de voorziening te brengen. Er wordt uitgegaan van het principe dat wonen een afzonderlijke functie op het terrein vormt en dat de bewoners van hun woning naar de therapie en dagbesteding gaan. Het nieuwe gebouw dat het aftandse gebouw vervangt, zal tegemoetkomen aan de moderne noden in het belang van de bewoners en het personeel.”

 

Cirkant staat in Zedelgem in voor de zorg van 130 residentiële volwassenen met een verstandelijke beperking en er is ook een dagcentrum voor 15 personen. De voorbije jaren is er geïnvesteerd in de wooninfrastructuur voor de bewoners. Nu wordt er werk gemaakt van een nieuw centraal energiezuinig gebouw dat het oude afgeleefde gebouw van begin de jaren ’60 zal vervangen.  

Het nieuwe gebouw biedt ruimte voor therapie en dagbesteding, keuken, restaurant, voorraad en ook ruimtes voor de administratieve diensten. Tegelijk wordt er in meer open ruimte en groenaanleg voorzien. In een eerste fase van de bouwwerken wordt slechts een deel van de bestaande gebouwen afgebroken om de werking blijvend te garanderen. Op de vrijgekomen plaats wordt het nieuwe hoofdgebouw opgetrokken. In de tweede fase worden de overblijvende oude gebouwen afgebroken. Zij maken plaats voor sociale huisvesting van woonmaatschappij Vivendo. Dit vormt het sluitstuk in de ontwikkeling van de intersectorale zorgsite in Aartrijke, een innovatief project waar wonen, zorg en welzijn hand in hand gaan.  

De totale kostprijs van het nieuwe gebouw voor centrale diensten van Cirkant wordt geraamd op 6,3 miljoen euro. De Vlaamse investering via een jaarlijks bedrag over een lange termijn van 133.000 euro gebeurt via VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden. De aanbesteding wordt in november 2023 gepubliceerd zodat de werken in het voorjaar van 2024 van start kunnen gaan. De ingebruikname wordt voorzien tegen begin 2026.  

 

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.