Minister Crevits kent investeringssteun toe voor aankoop en verbouwing Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg in Oostende

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van ruim 1,7 miljoen euro voor de aankoop en de verbouwing van de tweede verdieping van de Volksbond in Oostende voor het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma. Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma zal de jongeren- en de volwassenenwerking in dat pand samenbrengen.

“De huurpanden van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Prisma in Oostende voldoen niet langer. Zeker het gebouw waar jongeren begeleiding krijgen, is in een slechte staat. De aankoop en de verbouwing van de tweede verdieping van de Volksbond zal soelaas brengen. De nieuwe inrichting met onder meer speltherapie- en groepsruimtes zal er tegelijk voor zorgen dat de begeleiding van de jongeren en de volwassenen nog versterkt kan worden.” Hilde Crevits

 

Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Prisma heeft vestigingen in Oostende, Blankenberge en Torhout. In Oostende worden er momenteel 2 gebouwen gehuurd: voor de kinderen- en de jongerenwerking in de Maria Theresiastraat en voor de volwassenenwerking in de Cirkelstraat. Het is nu de bedoeling om de tweede verdieping van de Volksbond in de Kannunik Dr. Louis Colensstraat aan te kopen en te verbouwen.  Op die locatie kan het Centrum de jongeren- en de volwassenenwerking samenbrengen.

Het nieuwe pand beschikt over voldoende ruimte voor de doelgroepen die Prisma wenst te bereken, met name psychisch kwetsbare mensen met chronische complexe problematieken. Er is ruimte voor groepstherapie, gesprekken met gezinsleden en therapielokalen die kindvriendelijk worden ingericht. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg streeft er immers naar om in plaats van individuele therapie meer en meer behandelvormen te organiseren waarbij familie en andere hulpverleners betrokken worden.

Met de aankoop wordt het Centrum buren van de andere partners in het gebouw ACV, de ZoWe Hogeschool voor Verpleegkunde en Miras volwassenenonderwijs waar ook avondonderwijs wordt aangeboden.  De kostprijs voor de aankoop en de verbouwing wordt geraamd op ruim 3,1 miljoen euro. Minister Crevits kent via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden een investeringssteun tot van 1,7 miljoen euro.

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.