Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuw ziekenhuis in Tienen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen kan rekenen op investeringssteun voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist. Het gaat om een jaarlijks strategisch forfait van ruim 4 miljoen euro.

“In Tienen liggen de plannen klaar voor een nieuw ziekenhuis op één locatie dicht bij het centrum. Er is daarvoor een zorgstrategisch plan voorgelegd. Voor de nieuwbouw krijgt het ziekenhuis een jaarlijks strategisch forfait van ruim 4 miljoen euro. Dat is een bedrag als tegemoetkoming van de kosten die gepaard gaan met de investeringen. In samenwerking met de stad wordt dit een plek van integratie van zorgorganisaties, kennisoverdracht en multidisciplinair overleg. In het ziekenhuis zelf wordt de huisartsenwachtpost geïntegreerd met de spoedgevallendienst. Dit is voor de stad een belangrijke realisatie in het belang van de zorg van zoveel patiënten en voor de vele medewerkers.” Hilde Crevits

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen maakt deel uit van het Plexus-ziekenhuisnetwerk, samen met het Algemeen Ziekenhuis Diest, Heilig Hart Leuven en Universitair Ziekenhuis Leuven. Dat netwerk beschikt over een goedgekeurd regionaal zorgstrategisch plan. In zo’n plan worden de regionale noden vastgelegd in het belang van de patiënten. Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen heeft op basis van dit regionaal zorgstrategisch plan ook een goedgekeurd individueel zorgstrategisch plan, wat nodig is om in aanmerking te komen voor een strategisch forfait.

In Tienen komt er een totale nieuwbouw met 238 bedden, 69 plaatsen in het dagziekenhuis en 6 operatiezalen op de site St.-Jan. In juni werd de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. Volgens de planning zullen de werken starten in 2024 en zal het nieuwe ziekenhuis in 2028 klaar zijn. Voor dit project staat Vlaanderen in voor een jaarlijks strategisch forfait van ruim 4 miljoen euro, de totale kost van het project wordt geraamd op 180 miljoen euro. Het eerste forfait wordt ten vroegste toegekend in het jaar van ingebruikname.

“Door de toestand van onze huidige infrastructuur is de bouw van een nieuw ziekenhuis noodzakelijk om tegemoet te blijven komen aan de groeiende zorgvraag in de regio. Zoals in het zorgstrategisch plan beschreven zal de nieuwe campus ook een belangrijk middel zijn om onze rol van Community Hospital samen met de eerste lijn en geestelijke gezondheidszorg waar te maken.” - Dr. Hans Struyven – algemeen directeur RZ Tienen

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.