Minister Crevits pleit in Vigo voor realisme voor energie-transitie in de visserij

Publicatiedatum

Tags

Visserij

Deel dit artikel

Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits pleit in het Spaanse Vigo voor realisme voor de energie-transitie in de visserij. Dat thema staat vandaag centraal op de informele raad met de Europese visserijministers. Sinds begin deze maand is Spanje voorzitter van de Raad van de Europese Unie voor Visserij. Het doel is dat de Europese vissersvloot tegen 2050 klimaatneutraal zal zijn. Minister Crevits beklemtoont dat ons land voorstander is en initiatiefnemer om de sector te verduurzamen, ook op het vlak van energie. Maar ze wijst haar collega’s tegelijk op het feit dat er nog belangrijke technologische en financiële drempels moeten worden weggewerkt.

“De transitie van de vissersvloot is een grote uitdaging omdat er een hoge kostprijs aan vasthangt. Voor de installatie van nieuwe motoren zouden de meeste van de 64 vaartuigen van onze vloot moeten worden omgebouwd. Daarenboven maken de huidige voorwaarden om van Europa steun te krijgen het zo goed als onmogelijk om vaartuigen langer dan 24 meter hierbij financieel te ondersteunen en is de technologie om de vaartuigen van de Belgische vloot te elektrificeren momenteel nog niet beschikbaar. En er is ook nog een wetgevend kader nodig. We verwachten dan ook dat er vanuit Europa initiatieven komen om die energietransitie te ondersteunen.”

Vanochtend vroeg voor de start van de vergaderingen brachten de ministers van Visserij al een bezoek aan de haven en de vismijn van de Spaanse stad. De vismijn veilt dagelijks meer dan 120 ton vis en maakt werk van de vermindering van de CO2-uitstoot van de schepen.

Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits heeft van de vergadering in Spanje haar collega’s ook gebruik gemaakt om hen al uit te nodigen voor een bezoek aan Brugge en de kust op 24 en 25 maart 2024. Na Spanje neemt ons land op 1 januari 2024 onder leiding van minister Crevits het voorzitterschap van de Raad Visserij over en is zo dus nu inkomend voorzitter. Vlaanderen zal tijdens haar Europees voorzitterschap de focus leggen op de toekomst van kleine vloten zoals die van Vlaanderen en over mogelijkheden tot investeringssteun voor nieuwe vaartuigen.

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.