Minister Crevits verhoogt toezicht voor commerciële groep Korian

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Het Departement Zorg plaatst vandaag enkele woonzorgcentra die onder de Groep Korian vallen onder verhoogd toezicht. Er vindt ook een risicoanalyse van de voorzieningen van Korian plaats. Vorige week maakte de Groep Korian in Frankrijk bekend dat ze voor de activiteiten in België en Nederland een overnemer zoekt. Om een goede zorg voor de bewoners te kunnen garanderen, wil Minister Crevits daarom naast het bestaande toezicht extra waarborgen  inbouwen en vraagt ze aan de rechtbank om ook een voorlopig bewindvoerder te laten aanstellen.

“De zorg voor bewoners in de woonzorgcentra is zeer belangrijk en prioritair. De verkoop van voorzieningen mag op geen enkele moment een negatieve impact  hebben op de bewoners en hun omgeving. Om daar mee op toe te zien, zal ik vragen om een voorlopig bewindvoerder aan te stellen. Op die manier kunnen de belangen van de bewoners en de overheid  bewaakt worden. Daarnaast gebeurt er ook een risicoanalyse van alle voorzieningen van Korian om meer zekerheid te krijgen over de zorg voor de bewoners. Want er zijn vandaag 3 voorzieningen onder verhoogd toezicht geplaatst, wat het totaal op 5 brengt.” -  Hilde Crevits

Verhoogd toezicht

Korian heeft momenteel 78 woonzorgcentra in Vlaanderen, wat overeenkomt met ongeveer 9% van alle erkende Vlaamse woonzorgcentra. Eerder stonden al 2 voorzieningen onder verhoogd toezicht, vandaag komen daar 3 voorzieningen bij. Het gaat om aanhoudende tekorten op vlak van de zorg voor de bewoners waarvoor de voorzieningen een remediëringsplan voor moeten indienen. Dat wordt verder opgevolgd door het Departement Zorg.

Minister Crevits liet daarom ook een risicoanalyse uitvoeren van alle voorzieningen. Op basis daarvan gebeurden vandaag 11 bijkomende inspecties in enkele voorzieningen.

Bewindvoerder

Een overname of verkoop zorgt voor onzekerheid, daarom wil de minister een extra paar onafhankelijke ogen toevoegen om toe te zien op de belangen van de bewoners en de overheid. Daartoe zal de minister aan de rechtbank vragen om een voorlopig bewindvoerder te laten aanstellen die toezicht kan houden. De focus moet liggen op de kwaliteit van de zorg en de belangen van de bewoners.

Een recente financiële inspectie heeft geen verontrustende signalen gegeven, maar minister Crevits voorziet wel dat de groep verder nauwgezet opgevolgd wordt via het bestaande systeem van (financiële) knipperlichten. Als er een indicatie is, zal opnieuw een financiële inspectie uitgevoerd worden.

Er is geen sprake van sluiting of overnames van voorzieningen. We willen evenwel de vinger aan de pols houden en zullen indien nodig vragen aan het departement om extra maatregelen op te leggen.

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.