Minister Hilde Crevits kent investeringssteun toe voor lokaal dienstencentrum in Zonnebeke

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 756.000 euro voor de verbouwing van Villa Zonnedaele tot een lokaal dienstencentrum in Zonnebeke. Dat landhuis dateert van 1933 en ligt in het mooie kasteelpark. Na de verbouwing zal iedereen er welkom zijn en kan er meer buurgericht gewerkt worden.

“Zonnebeke was er enkele jaren geleden als de kippen bij om zich kandidaat te stellen als Zorgzame Buurt. Jong en oud helpen er elkaar en solidariteit en een sterk sociaal weefsel staan er centraal. Met de realisatie van een lokaal dienstencentrum zet de gemeente een belangrijke nieuwe stap voor haar inwoners. Het wordt een warme ontmoetingsplaats voor jong en oud met vooral aandacht voor zij die meest kwetsbaar zijn.” Hilde Crevits

 

Zonnebeke heeft momenteel geen lokaal dienstencentrum. Dat verandert, want de plannen voor een gastvrij en toegankelijk lokaal dienstencentrum zijn nu heel concreet. Het doel is om tot meer buurtgerichte zorg te komen en zeker kwetsbare mensen te bereiken. Iedereen zal er welkom zijn. Buurtbewoners of voorbijgangers om er de krant te lezen of een kopje koffie te drinken, senioren voor workshops, vrijwilligers van het zorgnetwerk die er een vaste stek krijgen, de jeugd voor cursussen of optredens, koppeltjes die er willen trouwen enz.

Er is met Villa Zonnedaele gekozen voor het mooie, historische pand in het kasteeldomein in de Berten Pilstraat in Zonnebeke. De villa is wel in slechte staat en een grondige renovatie dringt zich op. Er komen een buurtsalon, gespreksruimtes, ruimtes voor workshops, een ceremoniële ruimte , bergruimtes, sanitair enz. De uitbreiding is beperkt gehouden tot één bouwlaag en ontworpen als een lichte houten aanbouw dat past in bij het geheel van het landhuis. Het imposante landhuis wordt zo ingericht tot een warm en open huis. Het is centraal gelegen dicht bij gemeentelijke voorzieningen en openbaar vervoer.

De kosten van de werken wordt geraamd op bijna 2,6 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kent Vlaams minister Hilde Crevits een investeringssteun toe van 756.000 euro toe.

De werkzaamheden aan het gebouw zullen begin 2024 starten. Het is de doelstelling om in de loop van de zomer van 2025 het vernieuwde gebouw in gebruik te nemen.

“We zijn de minister dankbaar voor deze ondersteuning vanuit het Vlaams Infrastructuurfonds. Het betekent dat de Vlaamse Overheid de renovatie van het landhuis tot een warme en laagdrempelige ontmoetingsplek sterk waardeert. De ondersteuning geeft de herbestemming van de statige villa (financieel) een sterke duw in de rug. Na de realisatie komt het gebouw echt ten volle ten dienste van onze inwoners te staan. Zonder twijfel wordt het één van de warme ankerpunten in onze gemeente.” aldus schepen voor sociale zaken, Joachim Jonckheere.

Nieuws

Minister Crevits neemt maatregelen om de werkdruk van het personeel in de woonzorgcentra te verlichten

Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Crevits verschillende maatregelen genomen om het personeel in de woonzorgcentra te versterken. Met deze maatregelen wil minister Crevits de werkdruk op de vloer verminderen. Het gaat onder meer over de financiële ondersteuning van jobstudenten deze zomer, de financiering van meer medewerkers in de basiszorg en de verhoging van de vergoeding van de anciënniteit. Daarnaast zet ze ook stappen om de schotten tussen de sectoren verder af te breken. Het gaat om een investering van 31 miljoen euro.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor UZ Leuven

UZ Leuven kan rekenen op 14,7 miljoen euro jaarlijkse investeringssteun voor belangrijke infrastructuurwerken. De Vlaamse Regering nam hierover vorig jaar al een eerste beslissing. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits keurde nu de finale voorstellen van de uitgewerkte dossiers goed. Er staan in Leuven belangrijke nieuwe bouwprojecten op stapel die belangrijk zijn voor de patiënten en het personeel.

Afgestudeerde studenten verpleegkunde krijgen opnieuw vergoeding van 1.000 euro

Elke bachelorstudent verpleegkunde die in het academiejaar 2023-2024 afstudeert, zal 1.000 euro ontvangen als tussenkomst in de onkosten van hun contractstage in het laatste jaar van hun opleiding. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist.