Ministers Crevits en Brouns willen meer kinderopvang via bedrijven

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns willen bedrijven stimuleren om te investeren in extra kinderopvangplaatsen voor hun werknemers. Ze lanceren daartoe een oproep om bedrijven te ondersteunen die aan de slag willen met een nieuw model waarbij ze kunnen investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven. Op die manier kunnen ouders kiezen voor opvang in hun buurt en is de drempel om aan de slag te gaan (of te blijven) lager.

“We zien dat er nog groeimogelijkheden zijn in het uitbreiden van kinderopvang via bedrijven. Daarom lanceren we een nieuw model waardoor het voor bedrijven aantrekkelijker is om te investeren. Omdat het gaat om plaatsen die voldoen aan de hoogste voorwaarden, investeren we zo verder in kwaliteit, in beschikbaarheid van plaatsen en in de mensen die werken in de kinderopvang. De bedoeling is om nu eerst lessen te trekken uit de proefprojecten die het komend voorjaar opstarten. - Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits

 

“Het niet vinden van kinderopvang horen we nog te vaak als reden om niet aan de slag te gaan. Door bijkomende plaatsen te creëren via bedrijven willen we meer mensen kansen bieden op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het aanbieden van kinderopvang via deze weg ook een extra troef voor werkgevers om nieuw personeel aan te trekken of om de huidige medewerkers aan de slag te houden.” - Vlaams minister van Werk Jo Brouns

 

In het kader van de Septemberverklaring heeft de Vlaamse Regering beslist om het aanbieden van kinderopvang via bedrijven verder te versterken. Kinderopvang in een bedrijfscontext bestaat vandaag al: de wetgeving voorziet nu al de mogelijkheid om zelf bedrijfsopvang te organiseren. Maar de toepassing blijft veelal beperkt tot grote ondernemingen die over voldoende ruimte, expertise en middelen beschikken om zelf een grote investering te doen in een eigen crèche.

 

Daarom lanceren minister van Welzijn Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns een oproep om bedrijven te ondersteunen om zelf aan de slag te gaan en te investeren in extra plaatsen voor hun medewerkers in bestaande vergunde kinderopvanginitiatieven voor baby’s en peuters. Het nieuwe systeem moet de drempel verlagen voor bedrijven om te investeren in kinderopvang voor hun medewerkers. Bedrijven die er mee aan de slag willen, zullen kunnen rekenen op begeleiding op maat.

 

Meer kwalitatieve plaatsen dichtbij huis

Het nieuwe model breidt het aantal beschikbare plaatsen in Vlaanderen uit en investeert tegelijk ook verder in de kwaliteit in de kinderopvang. Zo is het de bedoeling om enkel kwalitatieve plaatsen te creëren die voldoen aan de hoogste standaarden. Een bijkomend voordeel is dat ouders een opvang in de buurt kunnen kiezen. Op die manier hebben ouders dichtbij huis opvang ter beschikking, wat ook beantwoord aan de tendens naar meer thuiswerk in bedrijven.

Om de praktische uitrol te faciliteren, wordt er in een oproep gelanceerd naar organisaties om bedrijven bij te staan. Er wordt gemikt op partnerschappen tussen organisaties die veel ondernemingen bereiken (zoals bv. werkgeversorganisaties) organisator(en) van kinderopvang. Er wordt hiervoor 1 miljoen aan extra middelen voorzien waarmee in deze fase vijf partnerschappen aan de slag kunnen.

De oproep staat sinds vandaag open. De bedoeling is dat vanaf 1 februari de eerste proefprojecten met het nieuwe model van start gaan.

https://www.vlaanderen.be/departement-werk-sociale-economie/nieuwsberichten/oproep-voor-proeftuinen-voor-een-nieuw-model-kinderopvang

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.