Nieuwe Vlaamse oproep voor visserij- en aquacultuursector

Publicatiedatum

Tags

Visserij

Deel dit artikel

In het voorjaar keurde de Vlaamse Regering het Belgisch programma voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EFMZVA) 2021–2027, definitief goed. Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits lanceert in het kader van dit programma de komende maanden vier oproepen die de toekomst van de Vlaamse visserijsector op lange termijn bestendigen, het mariene milieu beschermen en herstellen, de Vlaamse aquacultuur op een duurzame wijze laten groeien en de economische band met de lokale visverwerkende industrie versterken.

“Vlaanderen heeft een kleine, maar veerkrachtige vissersvloot die nauw verbonden is met de kustgemeenschap. De vis die onze vissers aanvoeren wordt echt gesmaakt en verdient voldoende promotie. Er is heel wat innovatie, ook op vlak van aquacultuur. Dankzij dit programma kunnen we de toekomstmogelijkheden van de visserijsector versterken en de verdere verduurzaming stimuleren. Ook liggen er bijkomende kansen voor de aquacultuur om te groeien en de economische band met de lokale visverwerkende industrie te versterken. Daarnaast zijn er middelen voor het bevorderen van een goede milieutoestand op zee.” Hilde Crevits

Het nieuwe programma draagt bij aan de doelstellingen van het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid, de Europese Green Deal, en de specifieke uitdagingen waar de Vlaamse visserij- en aquacultuursector voor staat.

Onze visserijsector maakt al langer werk van duurzaamheid, veiligheid en goede werkomstandigheden voor de bemanning van de schepen. Op dat vlak zijn dan ook verdere acties gepland. Vlaanderen ziet zeker ook potentieel in aquacultuur. Dat gaat over het duurzaam kweken van onder meer vis, schaal- en schelpdieren en algen.

 

Het versterken van de lokale visserij- en aquacultuurgemeenschappen aan de kust is tenslotte een belangrijk onderdeel van het Belgisch programma. Dit is nieuw in vergelijking met de vorige programmeringsperiode en biedt kansen om zich lokaal te organiseren en een eigen strategie te ontwikkelen om uitdagingen en opportuniteiten aan te pakken. Deze lokale werking gaat uit van kleinschaligheid en complementariteit met een focus op diverse thema’s verbonden aan de visserij- en aquacultuursector waaronder toerisme en cultuur, de korte keten, diversificatie en innovatie en integratie met de blauwe economie.

 

Dit najaar worden de volgende oproepen gelanceerd:

  • Bescherming en herstel van het mariene milieu en de biodiversiteit
   • Maximaal beschikbaar budget: 450.000 euro
   • Indieningsperiode: 1 november 2023 – 31 januari 2024
  • Toegepast onderzoek en innovatie in de aquacultuursector
   • Maximaal beschikbaar budget: 1.000.000 euro
   • Indieningsperiode: 15 september 2023 – 15 november 2023
   • Prioritair onderzoeksthema: circulariteit
  • Investeringen duurzame verwerking aquatische producten
   • Maximaal beschikbaar budget: 1.000.000 euro
   • Indieningsperiode: 15 september 2023 – 15 oktober 2023
  • Indiening van een strategie voor kustgebonden vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling
   • Maximaal beschikbare budget ter financiering van de voorbereidingskosten per strategie: 75.000 euro
   • Indieningsperiode: 1 oktober 2023 – 15 december 2023

 

Voor meer informatie over deze oproepen kan je de website van het Departement Landbouw en Visserij raadplegen: www.vlaanderen.be/visserij/EFMZVA. Daar kan je ook praktische informatie vinden.

 

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.