Nieuwe Vlaamse oproep voor visserij- en aquacultuursector

Publicatiedatum

Tags

Visserij

Deel dit artikel

In het voorjaar keurde de Vlaamse Regering het Belgisch programma voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EFMZVA) 2021–2027, definitief goed. Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits lanceert in het kader van dit programma de komende maanden vier oproepen die de toekomst van de Vlaamse visserijsector op lange termijn bestendigen, het mariene milieu beschermen en herstellen, de Vlaamse aquacultuur op een duurzame wijze laten groeien en de economische band met de lokale visverwerkende industrie versterken.

“Vlaanderen heeft een kleine, maar veerkrachtige vissersvloot die nauw verbonden is met de kustgemeenschap. De vis die onze vissers aanvoeren wordt echt gesmaakt en verdient voldoende promotie. Er is heel wat innovatie, ook op vlak van aquacultuur. Dankzij dit programma kunnen we de toekomstmogelijkheden van de visserijsector versterken en de verdere verduurzaming stimuleren. Ook liggen er bijkomende kansen voor de aquacultuur om te groeien en de economische band met de lokale visverwerkende industrie te versterken. Daarnaast zijn er middelen voor het bevorderen van een goede milieutoestand op zee.” Hilde Crevits

Het nieuwe programma draagt bij aan de doelstellingen van het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid, de Europese Green Deal, en de specifieke uitdagingen waar de Vlaamse visserij- en aquacultuursector voor staat.

Onze visserijsector maakt al langer werk van duurzaamheid, veiligheid en goede werkomstandigheden voor de bemanning van de schepen. Op dat vlak zijn dan ook verdere acties gepland. Vlaanderen ziet zeker ook potentieel in aquacultuur. Dat gaat over het duurzaam kweken van onder meer vis, schaal- en schelpdieren en algen.

 

Het versterken van de lokale visserij- en aquacultuurgemeenschappen aan de kust is tenslotte een belangrijk onderdeel van het Belgisch programma. Dit is nieuw in vergelijking met de vorige programmeringsperiode en biedt kansen om zich lokaal te organiseren en een eigen strategie te ontwikkelen om uitdagingen en opportuniteiten aan te pakken. Deze lokale werking gaat uit van kleinschaligheid en complementariteit met een focus op diverse thema’s verbonden aan de visserij- en aquacultuursector waaronder toerisme en cultuur, de korte keten, diversificatie en innovatie en integratie met de blauwe economie.

 

Dit najaar worden de volgende oproepen gelanceerd:

    • Bescherming en herstel van het mariene milieu en de biodiversiteit
      • Maximaal beschikbaar budget: 450.000 euro
      • Indieningsperiode: 1 november 2023 – 31 januari 2024
    • Toegepast onderzoek en innovatie in de aquacultuursector
      • Maximaal beschikbaar budget: 1.000.000 euro
      • Indieningsperiode: 15 september 2023 – 15 november 2023
      • Prioritair onderzoeksthema: circulariteit
    • Investeringen duurzame verwerking aquatische producten
      • Maximaal beschikbaar budget: 1.000.000 euro
      • Indieningsperiode: 15 september 2023 – 15 oktober 2023
    • Indiening van een strategie voor kustgebonden vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling
      • Maximaal beschikbare budget ter financiering van de voorbereidingskosten per strategie: 75.000 euro
      • Indieningsperiode: 1 oktober 2023 – 15 december 2023

 

Voor meer informatie over deze oproepen kan je de website van het Departement Landbouw en Visserij raadplegen: www.vlaanderen.be/visserij/EFMZVA. Daar kan je ook praktische informatie vinden.

 

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.