Opleidingen referentieartsen dementie zijn een succes. Dementiedeskundigheid wint aan belang bij artsen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits geeft meer artsen de kans om zich te specialiseren tot referentiearts dementie.  De specifieke opleiding wordt georganiseerd door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in nauwe samenwerking en afstemming met Domus Medica en experten uit het werkveld waaronder geriaters, neurologen en ouderenpsychiaters. Er werden intussen 90 referentieartsen opgeleid, maar er staat nog een rij wachtenden.

“Dementie is een heel ingrijpende aandoening. Voor de persoon in de eerste plaats, maar ook voor de familie en mantelzorgers zorgt dit voor veel vragen en zorgen. In Vlaanderen blijven we werken aan een sterk en kwaliteitsvol dementiebeleid, onder andere via de inbedding en verspreiding van referentieartsen dementie over heel Vlaanderen. Hiermee zijn we uniek in Europa en verzetten we bakens op het vlak van dementiezorg. De interesse en vraag naar deze onlineopleidingen overtreffen alle verwachtingen en daarom werken we momenteel de structurele inbedding van de referentieartsen dementie en hun opleiding uit.” - Hilde Crevits

 

Vandaag treft dementie in Vlaanderen zo’n 141.000 mensen. Tegen 2070 wordt er een verdubbeling van dat cijfer verwacht. Om aan de noden tegemoet te komen en te zorgen voor een kwaliteitsvol dementiebeleid, streeft minister van Welzijn Hilde Crevits ernaar om de zogenaamde ‘referentieartsen dementie’ over heel Vlaanderen structureel in te bedden. Referentieartsen verwerven extra expertise over het thema en geven op die manier ondersteuning en advies aan (huis)artsen die met vragen zitten over personen met dementie.

 

Vandaag hebben er zich al ruim 270 artsen aangemeld om de opleidingsmodule tot referentiearts dementie te volgen. 90 artsen hebben de opleiding inmiddels gevolgd, waarvan 60% huisartsen en 40% arts-specialisten uit verschillende disciplines zoals geriatrie, neurologie, psychiatrie en anesthesie. Momenteel staan er ongeveer 200 artsen op de wachtlijst. Door dit grote succes wordt het programma verlengd en zullen de wachtende artsen sneller aan de beurt komen om de onlineopleiding te volgen.

 

De referentiearts kan een huisarts, ouderenpsychiater, geriater of neuroloog zijn die advies geeft aan een huisarts die geconfronteerd wordt met patiënten met dementie. De referentiearts is tegelijk ook een aanspreekpunt voor de lokale beleidsstructuren en zorgvoorzieningen, bijvoorbeeld voor de coördinerend raadgevend artsen (CRA) in de woonzorgcentra. Door hun kennis en expertise kunnen ze de tijd tussen de eerste tekenen van de aandoening en de uiteindelijke diagnose aanzienlijk verkleinen waardoor er sneller een gepaste behandeling kan worden opgestart.

 

De opleiding bevat in totaal 6 modules die op afstand gevolgd kunnen worden. Nadien vormen de artsen onder impuls van Domus Medica en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een lerende gemeenschap waar kennis met elkaar gedeeld zal worden. In het programma komen volgende thema’s aan bod: epidemiologie, pathologie, zorgdiagnoses, (niet) farmacologische benaderingen, palliatieve zorg, juridische en ethische aspecten mantelzorgers en communicatie.

 

Binnenkort wordt het concept door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen ook voorgesteld op enkele Europese vergaderingen en in Franstalig België.

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.