Subsidies voor nieuwe inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen en dringende opvangplaatsen beschikbaar voor Gent, Antwerpen en Brussel

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Kinderopvanginitiatieven in Gent, Brussel en Antwerpen kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen voor nieuwe inkomensgerelateerde plaatsen. Er wordt ook nog een mogelijkheid geboden om plaatsen met alleen de basissubsidie over te schakelen naar de ‘subsidie inkomenstarief’, de hoogste subsidie in de sector. In totaal gaat het om 983 plaatsen. Het gaat om één van de maatregelen uit het pakket van 270 miljoen dat de Vlaamse Regering vrijmaakte bij de Septemberverklaring vorig jaar om de kinderopvang te versterken. Daarnaast komen er ook bijkomende subsidies om dringende opvangplaatsen te voorzien.

Hilde Crevits: “We hebben de voorbije maanden verschillende maatregelen genomen om de kinderopvang meer zuurstof te geven. Eén van de keuzes is om verder te investeren in duurzame, inkomensgerelateerde plaatsen die binnen de hoogste subsidiecategorie vallen. Vandaag krijgen ook Gent, Antwerpen en Brussel het nieuws dat ze op extra opvangplaatsen kunnen rekenen. Het gaat in totaal om 983 plaatsen. Door de extra investeringen zal binnenkort meer dan 80% van de plaatsen in Vlaanderen volgens inkomenstarief werken. Dat is niet alleen goed nieuws voor ouders die op die manier meer toegang krijgen tot betaalbare kinderopvang, maar ook voor de organisatoren en de medewerkers. Voor hen betekent dit hogere lonen en betere werkomstandigheden. Samen met de verlaging van het aantal kinderen per begeleider is dit opnieuw een belangrijke stap voor de sector.”

 

Samen met de steden Gent en Antwerpen investeert de Vlaamse Regering in de kinderopvang. In Antwerpen gaat het om een totale investering van ruim 2,4 miljoen euro. De stad Antwerpen investeert daarbovenop zelf nog eens ruim 2,4 miljoen euro. In totaal is er voor deze gemeenschappelijke oproep dus een budget beschikbaar van ruim 4,8 miljoen euro. Daarmee kunnen er naar schatting 434 plaatsen met inkomenstarief bijkomen, dit gaat zowel over nieuwe plaatsen als over plaatsen die omschakelen.

 

Voor Gent gaat het om een investering van ruim 1,2 miljoen euro. Stad Gent investeert zelf 631.000 euro. Daarmee kunnen er naar schatting 149 plaatsen met inkomenstarief bijkomen.

 

In Brussel tot slot is in totaal ruim 5,2 miljoen euro voorzien voor uitbreiding van kinderopvang. Dit is goed voor naar schatting 400 nieuwe plaatsen.

 

Eerder maakte minister Crevits al meer dan 2.000 bijkomende plaatsen in andere steden en gemeenten  bekend. Net als in de grootsteden Antwerpen, Gent en Brussel, gaat het om plaatsen met de hoogste subsidie waar ouders volgens hun inkomen kunnen betalen.

 

Subsidies voor dringende opvangplaatsen

Ouders die plots werk vinden of een opleiding kunnen volgen, hebben vaak van de ene op de andere dag kinderopvang nodig. Ook bij een acute noodsituatie in een gezin, is een dringende opvangplaats soms nodig. Daarom voorziet Vlaams minister Crevits nu bijkomende subsidies. Sinds vandaag kunnen organisatoren van groepsopvang in Gent, Brussel en Antwerpen ook daarvoor een aanvraag indienen. De subsidie voor dringende opvangplaatsen is een subsidie voor groepsopvang om een plaats vrij te houden voor een gezin dat binnen de maand kinderopvang nodig heeft.

 

Voor Antwerpen gaat het om een investering van ruim 201.000 euro. Het aantal plaatsen dat hiermee effectief gerealiseerd kan worden, is afhankelijk van het type aanvragen. Indicatief gaat het om 13 nieuwe plaatsen, als het volledige budget wordt ingezet voor nieuwe plaatsen, of 115 plaatsen als het volledige budget gaat naar omschakeling van plaatsen met inkomenstarief naar plaatsen met de subsidie dringende kinderopvang. Voor Gent gaat het om een bedrag van 67.000 euro waarmee ofwel 4 ofwel 38 plaatsen om de respectievelijke redenen kunnen worden gerealiseerd. Voor Brussel gaat het om 134.000 euro waarmee ofwel ongeveer 9 of ongeveer 57 plaatsen kunnen worden gerealiseerd.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.