Vanaf midden september start nieuwe COVID-19 vaccinatiestrategie

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Vlaanderen gaat vanaf midden september 2023 van start met de nieuwe COVID-19 vaccinatiestrategie. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits aangekondigd na de IMC Volksgezondheid. Vlaanderen volgt het advies van de Hoge Gezondheidsraad daarbij strikt op. Aan de risicogroepen wordt het vaccin sterk aanbevolen. Voor andere individuele personen staat het vrij om zich te laten vaccineren. De vaccinaties zullen tijdens deze herfststrategie worden toegediend via de eerstelijnsgezondheidssector: huisartsen, apothekers en verpleegkundigen.

“Het coronavirus is vandaag de dag goed onder controle. Toch blijft het erg belangrijk om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen COVID-19. Daarom hebben we, in lijn met het advies van de Hoge Gezondheidsraad, beslist om het vaccin voor hen aan te bevelen. Vanaf midden september kan er  gevaccineerd worden zodat er voor het najaar voldoende bescherming geboden kan worden. Ook voor de overige bevolking bieden we de mogelijkheid om zich te laten vaccineren indien gewenst. – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

Afgelopen donderdag 22 juni 2023 publiceerde de Hoge Gezondheidsraad zijn officieel advies over de te vaccineren doelgroepen tegen COVID-19. Vandaag kwam de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid daarover samen.

Voor de herfststrategie tegen COVID-19 volgt Vlaanderen het advies van de Hoge Gezondheidsraad nauw op. Aan de risicogroepen wordt het vaccin aanbevolen. Het gaat om iedereen van 65 jaar of ouder of in langdurige zorg, personen met eerder vastgestelde comorbiditeiten, alle personen met een verzwakte weerstand, zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. In totaal gaat dit om circa 2 miljoen prioritaire personen. Voor hen wordt het aanbevolen dat zij zich vaccineren met het COVID-19 vaccin. Voor andere individuele personen zoals min 65-jarigen zonder onderliggende ziekten, is vaccinatie niet specifiek aanbevolen maar staat het hen vrij om zich te laten vaccineren.

Er komen geen grote Vlaamse vaccinatiecentra. Er zullen ook geen centraal uitgestuurde uitnodigingen komen. Lokaal kan de huisarts wel beslissen om informatie naar de patiënten te sturen. De vaccins zullen worden toegediend via het circuit van de eerstelijnsgezondheidssector: huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, de arbeidsartsen en de coördinerend raadgevend arts (CRA) in de woonzorgcentra.

Er wordt verwacht dat er tussen midden september 2023 en begin november 2023 gevaccineerd kan worden. Eerst komen de inwoners van de woonzorgcentra aan de beurt en ook de meest kwetsbaren die hiervoor zelf een afspraak maken bij hun (huis)arts of apotheker. Daarna volgen de andere prioritaire doelgroepen. Daarbij wordt steeds het laatste beschikbare vaccin gebruikt. Van zodra er een aangepast vaccin aan de huidige virusvariant beschikbaar is, zal er overgeschakeld worden naar het nieuwste vaccin.

Wie dat wenst, kan in samenspraak met zijn of haar arts of zorgverstrekker er ook voor kiezen om gelijktijdig het griepvaccin te ontvangen. Het griepvaccin zal wellicht vanaf half oktober 2023 beschikbaar zijn. Er wordt gestreefd naar maximale gelijktijdigheid met het COVID vaccin.

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.