Vanaf midden september start nieuwe COVID-19 vaccinatiestrategie

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Vlaanderen gaat vanaf midden september 2023 van start met de nieuwe COVID-19 vaccinatiestrategie. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits aangekondigd na de IMC Volksgezondheid. Vlaanderen volgt het advies van de Hoge Gezondheidsraad daarbij strikt op. Aan de risicogroepen wordt het vaccin sterk aanbevolen. Voor andere individuele personen staat het vrij om zich te laten vaccineren. De vaccinaties zullen tijdens deze herfststrategie worden toegediend via de eerstelijnsgezondheidssector: huisartsen, apothekers en verpleegkundigen.

“Het coronavirus is vandaag de dag goed onder controle. Toch blijft het erg belangrijk om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen COVID-19. Daarom hebben we, in lijn met het advies van de Hoge Gezondheidsraad, beslist om het vaccin voor hen aan te bevelen. Vanaf midden september kan er  gevaccineerd worden zodat er voor het najaar voldoende bescherming geboden kan worden. Ook voor de overige bevolking bieden we de mogelijkheid om zich te laten vaccineren indien gewenst. – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

Afgelopen donderdag 22 juni 2023 publiceerde de Hoge Gezondheidsraad zijn officieel advies over de te vaccineren doelgroepen tegen COVID-19. Vandaag kwam de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid daarover samen.

Voor de herfststrategie tegen COVID-19 volgt Vlaanderen het advies van de Hoge Gezondheidsraad nauw op. Aan de risicogroepen wordt het vaccin aanbevolen. Het gaat om iedereen van 65 jaar of ouder of in langdurige zorg, personen met eerder vastgestelde comorbiditeiten, alle personen met een verzwakte weerstand, zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. In totaal gaat dit om circa 2 miljoen prioritaire personen. Voor hen wordt het aanbevolen dat zij zich vaccineren met het COVID-19 vaccin. Voor andere individuele personen zoals min 65-jarigen zonder onderliggende ziekten, is vaccinatie niet specifiek aanbevolen maar staat het hen vrij om zich te laten vaccineren.

Er komen geen grote Vlaamse vaccinatiecentra. Er zullen ook geen centraal uitgestuurde uitnodigingen komen. Lokaal kan de huisarts wel beslissen om informatie naar de patiënten te sturen. De vaccins zullen worden toegediend via het circuit van de eerstelijnsgezondheidssector: huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, de arbeidsartsen en de coördinerend raadgevend arts (CRA) in de woonzorgcentra.

Er wordt verwacht dat er tussen midden september 2023 en begin november 2023 gevaccineerd kan worden. Eerst komen de inwoners van de woonzorgcentra aan de beurt en ook de meest kwetsbaren die hiervoor zelf een afspraak maken bij hun (huis)arts of apotheker. Daarna volgen de andere prioritaire doelgroepen. Daarbij wordt steeds het laatste beschikbare vaccin gebruikt. Van zodra er een aangepast vaccin aan de huidige virusvariant beschikbaar is, zal er overgeschakeld worden naar het nieuwste vaccin.

Wie dat wenst, kan in samenspraak met zijn of haar arts of zorgverstrekker er ook voor kiezen om gelijktijdig het griepvaccin te ontvangen. Het griepvaccin zal wellicht vanaf half oktober 2023 beschikbaar zijn. Er wordt gestreefd naar maximale gelijktijdigheid met het COVID vaccin.

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.