Vlaamse Regering verankert werknemersstatuut voor ruim 600 onthaalouders definitief

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits zet een belangrijke stap door het werknemersstatuut voor onthaalouders definitief te realiseren. Hierdoor zullen onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk zijn van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Na een positief proefproject, dat op 31 maart 2023 afloopt, krijgen de betrokken onthaalouders nu de zekerheid om in dit statuut aan de slag te blijven en worden de projectmiddelen omgezet in een reguliere aanvullende subsidie.  

“Door dit werknemersstatuut voor onthaalouders definitief te verankeren, bieden we hen betere voorwaarden. Het zorgt ervoor dat  onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk zijn van het aantal kinderen dat ze opvangen. Door het vaste maandelijks loon is er meer financiële zekerheid en bovendien biedt het statuut ook betere sociale rechten. Dat neemt zorgen weg en heeft een positief effect op de werkdruk en de kwaliteit van de kinderopvang. – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

In Vlaanderen loopt sinds 2015 een proefproject waarbij een beperkte groep onthaalouders de overstap naar het werknemersstatuut maakte. Vandaag werken ongeveer 1 op 7 onthaalouders in het werknemersstatuut.  Het proefproject wordt op 31 maart 2023 afgesloten en het eindevaluatierapport stelt vast dat alle betrokkenen het werknemersstatuut als positief ervaren.

Het statuut zorgt voor inkomenszekerheid. Het biedt de mogelijkheid om als werknemer volledige en volwaardige sociale rechten op te bouwen en het vermindert zo de werkdruk doordat het vaste maandloon zekerheid biedt en in verhouding is met het voltijds opvangen van 4 kinderen. Het werknemersstatuut kan dus bijdragen aan het aantrekkelijker maken van het beroep van onthaalouder.

Nu het proefproject eind deze maand afloopt, kiest  de Vlaamse Regering ervoor om het werknemersstatuut te verankeren. Zo wordt de specifieke subsidie voor de kosten verbonden aan het werknemersstatuut omgezet in een reguliere subsidie. Op die manier kunnen onthaalouders die betrokken zijn bij het proefproject ook na 31 maart in het werknemersstatuut aan de slag blijven. Voor de toekomst wil minister Crevits bekijken om geïnteresseerde onthaalouders ook te laten instappen in het werknemersstatuut.

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.