Vlaanderen investeert in centra voor herstelverblijf

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering het licht op groen gezet voor investeringen in 15 centra voor herstelverblijf. Centra voor herstelverblijf vormen een belangrijke schakel voor patiënten in hun genezingsproces tussen het ziekenhuis en thuis waar zowel de federale als de Vlaamse regering in investeren.   

“In centra voor herstelverblijven kunnen mensen die herstellen van een operatie, een zware aandoening of een ongeval terecht voor opvang, verzorging en revalidatie. Een team van artsen, verpleegkundigen, sociaalassistenten of psychologen staan paraat om de herstelperiode in goede banen te leiden. In samenspraak hebben de federale en de Vlaamse Regering beslist om elk tegemoet te komen aan een deel van de kosten. Voor Vlaanderen betekent dit dat 15 centra vanaf dit jaar op een tegemoetkoming kunnen rekenen.” Hilde Crevits  

 

Centra voor herstelverblijf staan in voor de tijdelijke opvang en revalidatie van mensen die een heelkundige ingreep hebben ondergaan of in behandeling zijn voor een ernstige aandoening. Het gaat om patiënten die een ziekenhuisopname achter de rug hebben en/of geen ziekenhuis gebonden medische zorgen nodig hebben. Tijdens een herstelverblijf gaat er aandacht naar de revalidatie, zelfredzaamheid, zelfzorg en ondersteuning van de mantelzorg. 

 

Midden vorig jaar is er door de ministers van Volksgezondheid beslist om in een cofinanciering te voorzien voor de erkende centra voor herstelverblijf. Vlaanderen voorziet vanaf dit jaar in subsidies die dienen als tussenkomst voor de werkingskosten en bepaalde loonkosten. De werkingsmiddelen omvatten onder meer de loonkosten voor niet medisch/ondersteunend personeel, de verbruiksgoederen, de energiekosten enz. De zorgkosten worden gedeeltelijk gefinancierd door de federale overheid.  

 

Voor Vlaanderen gaat het concreet om 15 centra voor herstelverblijf met 833 erkende verblijfsplaatsen. Per erkende plaats wordt in een bedrag van 1.260 euro per jaar voorzien. Samen kunnen ze rekenen op ruim 1 miljoen euro. Het gaat om het Zorgverblijf Hooidonk in Zandhoven, Aquamarijn in Kasterlee, Heydeveld in Opwijk, Paaleyck in Kappelle-op-den-Bos, Moutershof in Meise, Melderthof in Lummen, ’t Neerhof in Brakel, Huis Coppens in Eeklo, Ter Lokeren in Lokeren, Lovenbos in Lievegem, Reva ter Sig in Lebbeke, De Mouterij in Aalst, Duneroze in De Haan, Ter Duinen in Nieuwpoort en Koninklijke Villa in Oostende. 

 

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.