1,1 miljoen euro voor aankoop wijkgezondheidscentrum in Gent

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringsbedrag van 1,1 miljoen euro toe voor de aankoop van het wijkgezondheidscentrum (WGC) Malpertuus in Gent. WGC Malpertuus heeft plannen om het wijkgezondheidscentrum waar al sinds 2019 zorg wordt aangeboden, zelf aan te kopen. Met de aankoop van het gebouw gaat een investering van 2,5 miljoen euro gepaard. 

“Vanuit Vlaanderen hechten we veel belang aan eerstelijnszorg, ook in functie van preventie. Het is goed dat bewoners voor zorg in de buurt terecht kunnen bij artsen en andere zorgverleners. Het wijkgezondheidscentrum Malpertuus in Gent is al jaren een belangrijke baken voor heel wat omwonenden en kan nu met steun van Vlaanderen zijn gebouw aankopen.” Hilde Crevits

Een wijkgezondheidscentrum organiseert toegankelijke eerstelijnsgezondheidszorg en gezondheidspromotie die gericht is op alle wijkbewoners, met extra aandacht voor kwetsbare groepen. Een interdisciplinair team van huisartsen, verpleegkundigen, kinesisten, maatschappelijk werker, gezondheidspromotor en andere hulpverleners werkt sinds 2016 samen om de nodige zorg te bieden.  Momenteel zijn er ruim 2500 patiënten, de verwachting is dat dat aantal in de toekomst nog zal toenemen tot 3500.

In het gebouw zijn er consultatie- en gesprekslokalen, administratieve ruimtes en een oefenzaal. Het wijkgezondheidscentrum is gelegen tegenover een sociale woonwijk. Met dit centrum komt de vzw WGC Malpertuus tegemoet aan de vraag in de regio ten westen van Gent: het WGC richt zich tot de inwoners van de wijken Brugse Poort, Rooigem, Mariakerke en Drongen. Op die manier is een extra regio in Gent voorzien van gegarandeerde toegankelijke eerstelijnszorg via een wijkgezondheidscentrum.

Momenteel huurt WGC Malpertuus het gebouw, het is de bedoeling om het gebouw aan te kopen in 2024. De Vlaamse investering gebeurt via VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

Nieuws

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor sociaal overleg voor 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen

Er is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het Comité C1. Het Comité C1 speelt een cruciale rol in het sociaal overleg voor de bepaling van de loon- en de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen. Op het kabinet van minister-president Matthias Diependaele hebben de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de ministers Hilde Crevits, Caroline Gennez en Matthias Diependaele, de vakorganisaties ACOD LRB, ACV Openbare Diensten en VSOA LRB, en de werkgeversorganisaties VVSG, VVP en Zorgnet-Icuro de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee wordt het sociaal overleg hersteld.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Oudenburg niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey niet te benoemen na onder meer een negatief advies van de gouverneur van West-Vlaanderen. Daarnaast heeft ze nog een aantal burgemeesters benoemd. In totaal zijn er nu in 283 gemeenten burgemeesters benoemd.

Minister Crevits verwerpt klacht van vzw Liga voor Mensenrechten rond huisarresten in Antwerpen

De vzw Liga voor Mensenrechten diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de burgemeester van Antwerpen. Die legde een huisarrest op aan verschillende personen tijdens oudejaarsnacht. Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits verwerpt na onderzoek de elementen in de klacht en zal geen bijkomende toezichtsmaatregel opleggen aan de stad Antwerpen.