1,1 miljoen euro voor aankoop wijkgezondheidscentrum in Gent

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringsbedrag van 1,1 miljoen euro toe voor de aankoop van het wijkgezondheidscentrum (WGC) Malpertuus in Gent. WGC Malpertuus heeft plannen om het wijkgezondheidscentrum waar al sinds 2019 zorg wordt aangeboden, zelf aan te kopen. Met de aankoop van het gebouw gaat een investering van 2,5 miljoen euro gepaard. 

“Vanuit Vlaanderen hechten we veel belang aan eerstelijnszorg, ook in functie van preventie. Het is goed dat bewoners voor zorg in de buurt terecht kunnen bij artsen en andere zorgverleners. Het wijkgezondheidscentrum Malpertuus in Gent is al jaren een belangrijke baken voor heel wat omwonenden en kan nu met steun van Vlaanderen zijn gebouw aankopen.” Hilde Crevits

Een wijkgezondheidscentrum organiseert toegankelijke eerstelijnsgezondheidszorg en gezondheidspromotie die gericht is op alle wijkbewoners, met extra aandacht voor kwetsbare groepen. Een interdisciplinair team van huisartsen, verpleegkundigen, kinesisten, maatschappelijk werker, gezondheidspromotor en andere hulpverleners werkt sinds 2016 samen om de nodige zorg te bieden.  Momenteel zijn er ruim 2500 patiënten, de verwachting is dat dat aantal in de toekomst nog zal toenemen tot 3500.

In het gebouw zijn er consultatie- en gesprekslokalen, administratieve ruimtes en een oefenzaal. Het wijkgezondheidscentrum is gelegen tegenover een sociale woonwijk. Met dit centrum komt de vzw WGC Malpertuus tegemoet aan de vraag in de regio ten westen van Gent: het WGC richt zich tot de inwoners van de wijken Brugse Poort, Rooigem, Mariakerke en Drongen. Op die manier is een extra regio in Gent voorzien van gegarandeerde toegankelijke eerstelijnszorg via een wijkgezondheidscentrum.

Momenteel huurt WGC Malpertuus het gebouw, het is de bedoeling om het gebouw aan te kopen in 2024. De Vlaamse investering gebeurt via VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.