330.000 euro voor het nieuwe centrum voor dagverzorging de Teerlings

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssubsidie toe van 330.000 euro voor het nieuwe centrum voor dagverzorging de Teerlings van het woonzorgcentrum Huize Sint-Augustinus in de Fabiolalaan te Diest. Het dagcentrum biedt zinvolle dagbesteding aan ouderen en ondersteunt hen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Het multidisciplinair team staat in voor de nodige ondersteuning en verzorging, en stemt af met de thuiszorg.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: “Een centrum voor dagverzorging bij een woonzorgcentrum zorgt ervoor dat ouderen die nog thuis wonen, maar wel op zoek zijn zorg en activiteiten, op gepaste zorg kunnen rekenen. De ligging in de buurt van het kinderdagverblijf rond een plein biedt bovendien mooie contactmomenten tussen jong en oud.”

 

Het gebouw van het woonzorgcentrum Huize Sint-Augustinus, waarin het dagcentrum gevestigd is, is verouderd. Daarom investeert de overkoepelende vzw Sint-Annendael Grauwzusters in een vervangingsnieuwbouw dat de focus legt op wonen en leven en waarbij gekozen wordt voor kleinschalig genormaliseerd wonen. In het nieuwe gebouw zullen 158 bewoners samenleven in ‘woningen’ van 8 tot 9 bewoners. Er wordt ook een plein aangelegd dat een ontmoetingsplek moet worden voor de buurt en het nabijgelegen kinderdagverblijf. In het nieuwe dagcentrum is een ruime leefruimte, een open keuken en een eetplaats voorzien. Er komt ook een rustruimte, een terras en rolstoeltoegankelijke toiletten.

De bouwwerkzaamheden zijn eind 2022 gestart. Volgens planning zal het gebouw begin 2025 in gebruik worden genomen.

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.