134 meldingen over mogelijke onregelmatigheden in adoptiedossiers, minister Crevits wil voor elk dossier verheldering

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In totaal hebben 134 mensen zich gemeld na de oproep aan mensen die met vragen zitten over hun adoptiedossier. Minister Crevits vraagt een screening van elk van deze adoptiedossiers. Wie wil kan ook persoonlijk in gesprek gaan over de mogelijkheden van bijkomend onderzoek in het land van herkomst. Er zal ook zorg en begeleiding geboden worden doorheen het hele traject.

 

De gedachte dat je adoptie in het verleden mogelijk niet correct verlopen is, heeft een enorme impact op ieder die zich dergelijke vragen stelt. In totaal hebben 134 mensen zich gemeld die met vragen zitten of steun wensen. Met elk van hen zal een afspraak gemaakt worden om in gesprek te kunnen gaan en de vragen die bij hen leven helder te krijgen. Met de onderzoeken willen we tonen dat hun zorgen gehoord worden en garanderen we dat geadopteerden, adoptieouders en geboorteouders, de steun krijgen die ze nodig hebben.” – Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits  

In het verleden kwamen er verschillende signalen van mogelijke onregelmatigheden bij de adoptie van Ethiopische kinderen die tussen 1997 en 2015 naar Vlaanderen kwamen. Om die reden deed het agentschap Opgroeien in 2019 een oproep aan Ethiopisch geadopteerden of adoptieouders met zorgen om zich te melden. Voor 12 gezinnen werd effectief een onderzoek opgestart. Uit de eerste resultaten van de onderzoeken bleek dat de realiteit soms verschilt van de inhoud van de adoptiedossiers. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen waarvan niet vrijwillig afstand werd gedaan door de oorspronkelijke ouders.

Omdat dit nieuws ongetwijfeld ook bij anderen vragen oproept, deed minister Crevits een oproep aan mensen die zich ook zorgen maken om zich te melden bij het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA). Op die manier wil minister Crevits hen de kans geven om hun persoonlijke situatie met experten te bekijken. Tot op heden ontving VCA 134 meldingen, waarvan 99 van geadopteerden, 29 van adoptieouders en 6 eerste moeders. Mensen kunnen zich nog steeds melden. De oproep is zowel gericht op binnenlandse, als interlandelijke adoptie uit de verschillende herkomstlanden. 

Een overzicht:

België

21

Brazilië

2

Chili

2

China

2

Ethiopië

25

Frankrijk

10

Ghana

1

Guatemala

1

Guinee

2

Haïti

2

India

28

Zuid-Korea

19

Nederland

1

Rwanda

6

Vietnam

4

Polen

1

Bolivië

1

Congo

1

Nepal

1

Thailand

1

Overige

3

 

Alle 134 mensen zullen gecontacteerd worden voor verdere afspraken. Het VCA en het Afstammingscentrum zullen mee zoeken om de vragen die leven helder te krijgen op basis van een  grondige screening van het dossier dat al voorhanden is. VCA zal ook  individuele gesprekken organiseren, samen met het Steunpunt Adoptie dat tijdens het hele traject ook in zorg en begeleiding zal voorzien. 

De gesprekken zullen duidelijk maken of mensen nog verder onderzoek wensen. Voor onderzoeken in het buitenland worden professionele organisaties of deskundigen ter plaatse gezocht.

Sociaal-historisch onderzoek

Minister Crevits vraagt dat onderzoek om meer inzicht te krijgen in de wijze waarop adoptie in het verleden werd georganiseerd. Bij het uittekenen van het onderzoeksopzet, zullen ook ervaringsdeskundigen betrokken worden.

Vandaag zitten gegevens vaak versnipperd over verschillende vindplaatsen, archieven en dossiercollecties heen. Een databank moet op termijn de reconstructie toelaten van de individuele en collectieve parcoursen van geadopteerden en hun familiale banden. Ook daartoe worden al voorbereidende stappen gezet door alle informatie zoveel mogelijk samen te brengen.

 

 

Nieuws

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor sociaal overleg voor 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen

Er is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het Comité C1. Het Comité C1 speelt een cruciale rol in het sociaal overleg voor de bepaling van de loon- en de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen. Op het kabinet van minister-president Matthias Diependaele hebben de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de ministers Hilde Crevits, Caroline Gennez en Matthias Diependaele, de vakorganisaties ACOD LRB, ACV Openbare Diensten en VSOA LRB, en de werkgeversorganisaties VVSG, VVP en Zorgnet-Icuro de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee wordt het sociaal overleg hersteld.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Oudenburg niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey niet te benoemen na onder meer een negatief advies van de gouverneur van West-Vlaanderen. Daarnaast heeft ze nog een aantal burgemeesters benoemd. In totaal zijn er nu in 283 gemeenten burgemeesters benoemd.

Minister Crevits verwerpt klacht van vzw Liga voor Mensenrechten rond huisarresten in Antwerpen

De vzw Liga voor Mensenrechten diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de burgemeester van Antwerpen. Die legde een huisarrest op aan verschillende personen tijdens oudejaarsnacht. Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits verwerpt na onderzoek de elementen in de klacht en zal geen bijkomende toezichtsmaatregel opleggen aan de stad Antwerpen.