Ruim 1,7 miljoen euro voor revalidatiecentrum Ter Linde in Puurs-Sint Amands

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringstoelage toe van ruim 1,7 miljoen euro voor een nieuwbouw voor het revalidatiecentrum Ter Linde in de wijk Kalfort in Puurs-Sint Amands. Het gaat om de bouw van een centrum voor ambulante revalidatie voor kinderen en jongeren met neurobiologische ontwikkelingsstoornissen zoals mentale ontwikkelingsretardatie, pervasieve ontwikkelingsstoornissen, leerstoornissen, taalstoornissen, motorische stoornissen, hyperkinetische stoornissen, stemmings- en gedragsstoornissen.

In Ter Linde worden momenteel wekelijks een 120-tal kinderen en jongeren onderzocht en/of behandeld. Er is nu de toelating voor een nieuwbouw om de recente capaciteitsuitbreidingen op te vangen.  Door het groeiend aantal personeelsleden en te behandelen jongeren is de huidige locatie in de Kapelstraat in Bornem te klein geworden. Bovendien is het gebouw verouderd. Er is gekozen voor een nieuwbouw in de Louis Van Kerckhovenstraat. Er komt een gebouw met een gelijkvloers en 2 verdiepingen met ruimte voor onder meer praktijk- als therapielokalen. De kostprijs voor de realisatie ligt op 3,6 miljoen euro. Vlaams minister Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van ruim 1,7 miljoen euro. De Vlaamse investering gebeurt via VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: “Het revalidatiecentrum Ter Linde heeft al heel wat jaren op de teller. Er wordt gezorgd voor multidisciplinair onderzoek en multidisciplinaire revalidatie op maat voor elk kind, elke jongere. Na al die jaren met ook een stijgend aantal te behandelen jongeren, is het tijd voor een nieuwbouw in het belang van de jongeren en de medewerkers.”

De grond is aangeschaft en de akte is op 29 augustus 2023 ondertekend. Echter, tijdens het inspecteren van de site is er asbest in de grond aangetroffen, wat heeft geleid tot een diepere ontgraving. Gelukkig is deze fase nu succesvol afgerond. Onze volgende stap is om de overheidsopdracht voor aannemers te plaatsen.

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.