1,7 miljoen coronavaccins besteld, al ruim 400.000 vaccins geplaatst

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Er werden in Vlaanderen al ruim 1,7 miljoen coronavaccins besteld door lokale actoren waarvan er momenteel al ruim 400.000 werden geplaatst én geregistreerd. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Het gaat om 217.629 vaccins toegediend en geregistreerd door huisartsen, 117.330 bij apothekers, 49.067 in woonzorgcentra en nog ruim 19.000 in ziekenhuizen en op plaatsen zoals CAW’s, revalidatiecentra, bedrijfsgeneeskundige diensten en VAPH-zorgaanbieders.

 In totaal zijn er voor Vlaanderen ruim 2,8 miljoen coronavaccins beschikbaar voor de herfstvaccinatiecampagne 2023. De vaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, mensen met een verzakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zwangere vrouwen en het personeel in de zorgsector. Dit zijn de zogenaamde prioritaire groepen. Vaccinatie is aanbevolen voor zo’n 2 miljoen Vlamingen. Deze keer gebeurt de vaccinatie hoofdzakelijk via de huisartsen, de apotheken en de thuisverpleegkundigen, via de eerstelijnsgezondheidszorg en niet in vaccinatiecentra zoals de vorige jaren.  

“Met de covid- en ook de griepvaccinatie willen we in de eerste plaats kwetsbare mensen beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en het risico om te overlijden aan covid of griep. Het najaar is de periode waarbij veel luchtweginfecties de ronde doen. Patiënten, chronisch zieken en kwetsbare burgers kunnen hun arts of apotheker contacteren om een afspraak voor vaccinatie te krijgen. Momenteel heeft een vijfde van prioritaire doelgroep een covidvaccin gekregen. We stellen vast dat de Vlamingen goed de weg vinden naar de huisarts of apotheker, ik wil hen dan ook bedanken voor de inzet tijdens deze campagne.” 

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderdagverblijf het Hummelhof, afdeling van de Hummeltjes vzw, in Sint-Truiden

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 680.000 euro voor een nieuwbouw van het kinderdagverblijf het Hummelhof in het kader van het project Buur & Berg in Sint-Truiden. Het kinderdagverblijf is nu gevestigd in de Rummenweg maar moet de site op termijn verlaten. De verhuurder, het Sint-Trudoziekenhuis, heeft op termijn andere plannen met de lokalen.

Nog eens 240 onthaalouders krijgen werknemersstatuut

240 VTE onthaalouders kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maken Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Opgroeien bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon.

4 x meer tong in de Ierse Zee voor onze Belgische vissers vanaf 1 juli, ook de onderhandelingen voor de visquota voor 2025 opgestart

Het is bevestigd. Er is een akkoord tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk zodat onze Belgische vissers vanaf juli 4 keer meer dan tong mogen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport, dat onlangs is verschenen, blijkt dat het tongbestand in de Ierse Zee in opmerkelijk betere toestand dan eerst werd aangenomen. Op vraag van minister Crevits hebben de resultaten van de studie al een tastbaar gevolg voor het visquotum voor dit jaar. Tijdens deze raad bespraken de lidstaten het voortgangsrapport van de Commissie dat stelde dat meer bestanden zich op duurzaam niveau bevinden. De ministers startten ook de gesprekken voor de vangstmogelijkheden in 2025.