1,7 miljoen coronavaccins besteld, al ruim 400.000 vaccins geplaatst

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Er werden in Vlaanderen al ruim 1,7 miljoen coronavaccins besteld door lokale actoren waarvan er momenteel al ruim 400.000 werden geplaatst én geregistreerd. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Het gaat om 217.629 vaccins toegediend en geregistreerd door huisartsen, 117.330 bij apothekers, 49.067 in woonzorgcentra en nog ruim 19.000 in ziekenhuizen en op plaatsen zoals CAW’s, revalidatiecentra, bedrijfsgeneeskundige diensten en VAPH-zorgaanbieders.

 In totaal zijn er voor Vlaanderen ruim 2,8 miljoen coronavaccins beschikbaar voor de herfstvaccinatiecampagne 2023. De vaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, mensen met een verzakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zwangere vrouwen en het personeel in de zorgsector. Dit zijn de zogenaamde prioritaire groepen. Vaccinatie is aanbevolen voor zo’n 2 miljoen Vlamingen. Deze keer gebeurt de vaccinatie hoofdzakelijk via de huisartsen, de apotheken en de thuisverpleegkundigen, via de eerstelijnsgezondheidszorg en niet in vaccinatiecentra zoals de vorige jaren.  

“Met de covid- en ook de griepvaccinatie willen we in de eerste plaats kwetsbare mensen beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en het risico om te overlijden aan covid of griep. Het najaar is de periode waarbij veel luchtweginfecties de ronde doen. Patiënten, chronisch zieken en kwetsbare burgers kunnen hun arts of apotheker contacteren om een afspraak voor vaccinatie te krijgen. Momenteel heeft een vijfde van prioritaire doelgroep een covidvaccin gekregen. We stellen vast dat de Vlamingen goed de weg vinden naar de huisarts of apotheker, ik wil hen dan ook bedanken voor de inzet tijdens deze campagne.” 

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.