Bruno Vanobbergen nieuwe leidend ambtenaar van agentschap Opgroeien

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De Vlaamse Regering heeft Bruno Vanobbergen aangesteld als nieuwe administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien. Vanobbergen is momenteel administrateur-generaal ad interim en was voordien algemeen directeur bij het agentschap. “Bruno is de meest geschikte kandidaat om het agentschap te leiden en de vele uitdagingen rond kinderen en jongeren aan te pakken”, zeggen bevoegde ministers Crevits en Demir.

“Het agentschap Opgroeien kende de voorbije jaren een moeilijke periode. Met de selectie van een nieuwe administrateur-generaal willen we de rust herstellen in het agentschap en verder bouwen aan de toekomst van onze kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel.”– Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits

“Er liggen grote uitdagingen op de werkplan bij Agentschap Opgroeien. Ik reken er op dat de nieuwe administrateur generaal die daadkrachtig en hervormingsgezind aangaat in het belang van alle kinderen en jongeren in Vlaanderen. Meer dan ooit tevoren is dat nodig.” - Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir

Het agentschap Opgroeien is in 2019 ontstaan uit een fusie van het toenmalige agentschap Jongerenwelzijn, Kind en Gezin en een deel van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Momenteel telt het agentschap circa 3.200 medewerkers. Het agentschap heeft als missie het recht op kansrijk opgroeien te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Het agentschap wil een kansrijk opgroeiklimaat creëren dat zorgt voor kansrijke generaties. Een opgroeiklimaat dat aansluit bij de belevingswereld van alle kinderen, jongeren en gezinnen, vanaf de zwangerschap tot 25 jaar. Dit opgroeiklimaat houdt rekening met de complexe en superdiverse context waarin kinderen, jongeren en gezinnen vandaag opgroeien.

24 kandidaten solliciteerden voor de functie. Na een uitgebreide CV-screening werden de kandidaten, die geschikt bevonden werden, uitgenodigd voor een assessment bij een extern selectiebureau. Dat bestond uit een sterkte-zwakteanalyse, een diepte-interview en de uitwerking van een managementcase. Als laatste stap gingen de overgebleven kandidaten op eindgesprek bij de minister-president en collega viceminister-presidenten (Crevits, Somers en Weyts) en collega bevoegd minister Demir. De ministerraad bevestigde de keuze voor Bruno Vanobbergen.

Bruno Vanobbergen studeerde en werkte aan de Universiteit van Gent en is Doctor in de Pedagogische Wetenschappen. Hij was sinds juni 2009 kinderrechtencommissaris en sinds maart 2019 aan de slag als algemeen directeur jeugdhulp binnen het agentschap Opgroeien. Vorig jaar in november werd hij waarnemend administrateur-generaal van hetzelfde agentschap. Hij kent de vele uitdagingen waar het agentschap voor staat binnen de kinderopvang en het geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.