Brussel krijgt crisismanager en actieplan om crisis in de jeugdhulp aan te pakken

Publicatiedatum

Tags

Jeugdhulp

Deel dit artikel

De sector van de jeugdhulp kent momenteel grote uitdagingen. Om meer zuurstof te geven aan de kinderen, jongeren en hun gezinnen lanceerde Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits een crisis- en investeringsplan met maatregelen voor in totaal 100 miljoen euro in Vlaanderen en Brussel. Specifiek voor de situatie in Brussel worden nog extra maatregelen genomen. Een crisismanager zal worden aangesteld om de samenwerking tussen de Brusselse jeugdhulporganisaties te versterken en het actieplan in de hoofdstad in goede banen te leiden. Hiervoor wordt in 1 miljoen euro voorzien. De Vlaamse Gemeenschapscommissie reageert tevreden en zet mee de schouders onder het actieplan.

"Ik neem de verontrustende signalen uit de sector bijzonder ernstig. Daarom heb ik samen met alle actoren in het veld een crisisplan opgesteld om de toenemende vraag naar hulp het hoofd te bieden. Dat moet honderden kinderen al op de korte termijn helpen. Specifiek voor Brussel is er in 1 miljoen euro extra voorzien om de komende 2 jaar een crisisnetwerk op te zetten. Een crisismanager zal alles in goede banen leiden, zodat alle initiatieven goed afgestemd zijn tussen de verschillende Brusselse organisaties. Ik apprecieer hun werk in deze crisistijden enorm en ben bijzonder tevreden dat de verschillende partners elkaar gevonden hebben en samen een sterk plan hebben uitgewerkt om de crisis aan te pakken.” – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

“We hebben in Brussel een sterk en veerkrachtig netwerk van jeugdhulporganisaties, maar ze verdienen extra ondersteuning omdat ze in de grootstedelijke context met extra uitdagingen te kampen hebben. Daarom willen we hen in samenwerking met de Vlaamse regering extra zuurstof geven en via deze crisismanager werken aan transversale en duurzame oplossingen voor de sector en dus ook voor jongeren en hun gezinnen” - VGC collegevoorzitster Elke Van den Brandt.

 

De sector van de jeugdhulp staat onder druk: het aantal crisishulpvragen is de afgelopen jaren fel gestegen en de sector kampt met de krapte op de arbeidsmarkt.  Om die reden kwam Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits eind maart met een crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Het plan bevat maatregelen om op korte termijn verandering te brengen en hervormingen voor de toekomst.  Er wordt in totaal 100 miljoen euro voor de maatregelen in Vlaanderen en Brussel uitgetrokken. Het budget dient onder meer voor extra werknemers bij de zes crisismeldpunten in Vlaanderen en Brussel, meer begeleidingen aan huis en extra opvangplaatsen.

 

Crisismanager

 Specifiek voor Brussel worden er nog extra maatregelen genomen. De situatie is er bijzonder precair. Jeugdhulporganisaties hebben het moeilijk. Samen met de lokale jeugdhulppartners werd al een actieplan opgesteld. Het actieplan focust op het versterken van sociale netwerken van gezinnen in crisis en op het versterken van de samenwerking in het professioneel netwerk van jeugdhulpvoorzieningen. Ook de personeelsproblematiek is een belangrijk thema. Voor de uitwerking hiervan is in het crisis- en investeringsplan van minister Crevits 1 miljoen euro voorzien. Concreet zal daarmee het aanbod voor 0 tot 3-jarigen, de samenwerking met pleegzorg en initiatieven met vrijwilligers versterkt worden.

 

De middelen zullen ook gebruikt worden om een crisismanager aan te stellen die het actieplan in goede banen moet leiden.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.