Chat Zelfmoord1813 ook op woensdagnamiddag beschikbaar

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In het kader van het crisis- en investeringsplan in de jeugdhulp versterkt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits verschillende online hulplijnen voor kinderen en jongeren. Het gaat onder meer over Tele-Onthaal, Chat na seksueel geweld en de Zelfmoordlijn 1813. Er is onder meer aandacht voor een grotere bereikbaarheid. Om meer bereikbaar te zijn op momenten dat jongeren vrije tijd hebben, worden de beschikbare uren van bijvoorbeeld de chat van de Zelfmoordlijn uitgebreid naar woensdagnamiddag. Nu is de chat enkel beschikbaar ‘s avonds vanaf 17u tot middernacht.  

“We zien dat jongeren de weg vinden naar online hulplijnen. Ze hebben nauwe aansluiting met hun leefwereld en zijn bovendien ook laagdrempelig. Het is belangrijk dat jongeren weten dat zij terecht kunnen voor hulp en een gesprek. Vooral chatdiensten zijn niet meer weg te denken uit het online aanbod. Zo is afgelopen jaren de Zelfmoordlijn 1813 fors uitgebreid, met ruimere beschikbaarheidsuren van de chat tot zeven uur per dag, tussen 17u en middernacht. Met de extra middelen willen we de chat verder versterken, zodat deze ook op woensdagnamiddag ter beschikking is. Heel veel jongeren zijn dan thuis van school. ” – Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits 

 

Het gebruik van online hulplijnen stijgt jaar na jaar. Ook de Zelfmoordlijn 1813 kende vorig jaar een lichte stijging met in 2022 ruim 23.073 gesprekken. 

 De Zelfmoordlijn 1813 is er voor iedereen die worstelt met zijn gedachten aan zelfdoding of zich zorgen maakt om iemand uit zijn omgeving. Ook nabestaanden na zelfdoding kunnen er terecht. De hulplijn is gratis en anoniem. 

 

Vooral jongeren zoeken hulp via chat 

De meeste gesprekken gebeuren via de telefoon (17.043) gevolgd door chat (3.843) en e-mail (2.187). De cijfers tonen dat vooral jongeren gebruik maken van de chatdienstverlening. 46,3% van die oproepen via chat zijn afkomstig van jongeren onder tussen de 10 en 19 jaar en nog eens 27,1% van de oproepen zijn afkomstig van jongvolwassenen tussen de 20 en 29 jaar. Ruim 8 op de 10 chatgebruikers zijn meisjes en de gemiddelde duur van een chatgesprek is 60 minuten. 

 De openingsuren van de chat van de Zelfmoordlijn werden begin 2022 al uitgebreid. De chat is momenteel dagelijks open van 17u tot middernacht. Om het aanbod meer aan te passen aan de momenten waarop jongeren vrij tijd hebben, worden de openingsuren uitgebreid naar woensdagnamiddag vanaf 12u in plaats van 17u.  

 Het budget voor deze uitbreiding past in het crisis- en investeringsplan jeugdhulp waarbij minister Crevits 1,2 miljoen euro uittrekt voor de versterking van verschillende online hulplijnen voor jongeren zoals Nu Praat Ik Erover, 1712, Chat na seksueel geweld, Tele-Onthaal, de Autisme Chat, OnlinePsyHulp.be en Stop it Now! 126.400 euro gaat naar de uitbreiding van de hulplijn Zelfmoord1813.  

 

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be. 

 

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan terecht bij Tele-Onthaal op het gratis nummer 106 en op de website www.tele-onthaal.be. 

 

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.