Chat Zelfmoord1813 ook op woensdagnamiddag beschikbaar

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In het kader van het crisis- en investeringsplan in de jeugdhulp versterkt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits verschillende online hulplijnen voor kinderen en jongeren. Het gaat onder meer over Tele-Onthaal, Chat na seksueel geweld en de Zelfmoordlijn 1813. Er is onder meer aandacht voor een grotere bereikbaarheid. Om meer bereikbaar te zijn op momenten dat jongeren vrije tijd hebben, worden de beschikbare uren van bijvoorbeeld de chat van de Zelfmoordlijn uitgebreid naar woensdagnamiddag. Nu is de chat enkel beschikbaar ‘s avonds vanaf 17u tot middernacht.  

“We zien dat jongeren de weg vinden naar online hulplijnen. Ze hebben nauwe aansluiting met hun leefwereld en zijn bovendien ook laagdrempelig. Het is belangrijk dat jongeren weten dat zij terecht kunnen voor hulp en een gesprek. Vooral chatdiensten zijn niet meer weg te denken uit het online aanbod. Zo is afgelopen jaren de Zelfmoordlijn 1813 fors uitgebreid, met ruimere beschikbaarheidsuren van de chat tot zeven uur per dag, tussen 17u en middernacht. Met de extra middelen willen we de chat verder versterken, zodat deze ook op woensdagnamiddag ter beschikking is. Heel veel jongeren zijn dan thuis van school. ” – Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits 

 

Het gebruik van online hulplijnen stijgt jaar na jaar. Ook de Zelfmoordlijn 1813 kende vorig jaar een lichte stijging met in 2022 ruim 23.073 gesprekken. 

 De Zelfmoordlijn 1813 is er voor iedereen die worstelt met zijn gedachten aan zelfdoding of zich zorgen maakt om iemand uit zijn omgeving. Ook nabestaanden na zelfdoding kunnen er terecht. De hulplijn is gratis en anoniem. 

 

Vooral jongeren zoeken hulp via chat 

De meeste gesprekken gebeuren via de telefoon (17.043) gevolgd door chat (3.843) en e-mail (2.187). De cijfers tonen dat vooral jongeren gebruik maken van de chatdienstverlening. 46,3% van die oproepen via chat zijn afkomstig van jongeren onder tussen de 10 en 19 jaar en nog eens 27,1% van de oproepen zijn afkomstig van jongvolwassenen tussen de 20 en 29 jaar. Ruim 8 op de 10 chatgebruikers zijn meisjes en de gemiddelde duur van een chatgesprek is 60 minuten. 

 De openingsuren van de chat van de Zelfmoordlijn werden begin 2022 al uitgebreid. De chat is momenteel dagelijks open van 17u tot middernacht. Om het aanbod meer aan te passen aan de momenten waarop jongeren vrij tijd hebben, worden de openingsuren uitgebreid naar woensdagnamiddag vanaf 12u in plaats van 17u.  

 Het budget voor deze uitbreiding past in het crisis- en investeringsplan jeugdhulp waarbij minister Crevits 1,2 miljoen euro uittrekt voor de versterking van verschillende online hulplijnen voor jongeren zoals Nu Praat Ik Erover, 1712, Chat na seksueel geweld, Tele-Onthaal, de Autisme Chat, OnlinePsyHulp.be en Stop it Now! 126.400 euro gaat naar de uitbreiding van de hulplijn Zelfmoord1813.  

 

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be. 

 

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan terecht bij Tele-Onthaal op het gratis nummer 106 en op de website www.tele-onthaal.be. 

 

Nieuws

Vlaamse regering investeert in Huis van het Nederlands Brussel voor meer taaloefenkansen

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits en Vlaams minister van Brussel Cieltje Van Achter brachten vandaag samen een bezoek aan het Huis van het Nederlands Brussel. Met hun bezoek onderstrepen beide ministers dat de versterking van het Nederlands in Brussel een gezamenlijke beleidsprioriteit is. In het nieuw sociaal cohesieplan wordt daarom bijkomende ondersteuning voorzien voor het Huis van het Nederlands om meer oefenkansen voor Nederlands te organiseren.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren.