Minister Crevits versterkt het budget voor de hulplijnen met 1,2 miljoen euro

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De zaak van Sven Pichal beroert heel wat mensen. Mensen nemen contact met de hulplijnen zoals Stop it Now!. Er zijn ook nog andere hulplijnen zoals Nupraatikerover, 1712 of Tele-Onthaal waar mensen terecht kunnen met hun vragen of problemen rond misbruik of vermoedens daaromtrent. Minister Crevits versterkt het budget met 1,2 miljoen euro voor extra investeringen in Nupraatikerover.be, 1712, Stop It Now!, autisme-chat en online hulpverlening rond geestelijke gezondheid.

“De berichtgeving kan ervoor zorgen dat slachtoffers weer geconfronteerd worden met wat zij zelf meegemaakt hebben. Het is belangrijk dat ze weten dat zij terecht kunnen voor hulp en een gesprek. Maar ook mensen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen en hun naasten kunnen terecht voor hulp. Met de extra middelen willen we de hulplijnen versterken zodat zij hun aanbod kunnen uitbreiden en dat mensen contact met hen kunnen opnemen. Ook een nauwere samenwerking tussen de hulplijnen kan versterkend werken voor de mensen die contact opnemen. Positief is ook dat iedereen ondertussen de meerwaarde van Stop it Now erkent, terwijl dat bij de oprichting verre van evident was.” – Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits

In het verleden heeft de Vlaamse overheid al extra middelen vrijgemaakt voor de hulplijnen. Tijdens de coronaperiode stegen het aantal contacten en oproepen. Specifiek voor Stop it Now! heeft de Vlaamse overheid ook middelen vrijgemaakt om de werking uit te breiden met een lotgenotenwerking voor naasten. De stap naar hulpverlening voor hen is ook dikwijls groot omwille van het taboe en het stigma dat rond het thema heerst.

De hulplijnen zijn de voorbije jaren ook al uitgebreid dankzij de middelen. 1712 kondigde eind juni nog aan dat hun chat vanaf 15 september open op vrijdag zal zijn. De afgelopen jaren werd het aanbod van de chathulpverlening stelselmatig uitgebreid, tot de late avonduren. Op die manier is er een chathulpverlening op alle werkdagen, 52 weken per jaar.

Minister Crevits had eerder al oor naar de vraag voor ruimere openingsuren zodat oproepen meer beantwoord kunnen worden. Ze maakte hiervoor in het kader van het crisis- en investeringsplan jeugdhulp 1,2 miljoen euro vrij. Ze wil dat er ook meer wordt samengewerkt tussen de hulplijnen. Er wordt overleg gepland en dat wordt meegenomen in de voorstellen die op tafel liggen.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.