Minister Crevits versterkt het budget voor de hulplijnen met 1,2 miljoen euro

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De zaak van Sven Pichal beroert heel wat mensen. Mensen nemen contact met de hulplijnen zoals Stop it Now!. Er zijn ook nog andere hulplijnen zoals Nupraatikerover, 1712 of Tele-Onthaal waar mensen terecht kunnen met hun vragen of problemen rond misbruik of vermoedens daaromtrent. Minister Crevits versterkt het budget met 1,2 miljoen euro voor extra investeringen in Nupraatikerover.be, 1712, Stop It Now!, autisme-chat en online hulpverlening rond geestelijke gezondheid.

“De berichtgeving kan ervoor zorgen dat slachtoffers weer geconfronteerd worden met wat zij zelf meegemaakt hebben. Het is belangrijk dat ze weten dat zij terecht kunnen voor hulp en een gesprek. Maar ook mensen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen en hun naasten kunnen terecht voor hulp. Met de extra middelen willen we de hulplijnen versterken zodat zij hun aanbod kunnen uitbreiden en dat mensen contact met hen kunnen opnemen. Ook een nauwere samenwerking tussen de hulplijnen kan versterkend werken voor de mensen die contact opnemen. Positief is ook dat iedereen ondertussen de meerwaarde van Stop it Now erkent, terwijl dat bij de oprichting verre van evident was.” – Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits

In het verleden heeft de Vlaamse overheid al extra middelen vrijgemaakt voor de hulplijnen. Tijdens de coronaperiode stegen het aantal contacten en oproepen. Specifiek voor Stop it Now! heeft de Vlaamse overheid ook middelen vrijgemaakt om de werking uit te breiden met een lotgenotenwerking voor naasten. De stap naar hulpverlening voor hen is ook dikwijls groot omwille van het taboe en het stigma dat rond het thema heerst.

De hulplijnen zijn de voorbije jaren ook al uitgebreid dankzij de middelen. 1712 kondigde eind juni nog aan dat hun chat vanaf 15 september open op vrijdag zal zijn. De afgelopen jaren werd het aanbod van de chathulpverlening stelselmatig uitgebreid, tot de late avonduren. Op die manier is er een chathulpverlening op alle werkdagen, 52 weken per jaar.

Minister Crevits had eerder al oor naar de vraag voor ruimere openingsuren zodat oproepen meer beantwoord kunnen worden. Ze maakte hiervoor in het kader van het crisis- en investeringsplan jeugdhulp 1,2 miljoen euro vrij. Ze wil dat er ook meer wordt samengewerkt tussen de hulplijnen. Er wordt overleg gepland en dat wordt meegenomen in de voorstellen die op tafel liggen.

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.