Investeringssteun van 897.000 euro voor Centrum Geestelijke & revalidatievoorziening Integra in Genk

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 897.000 euro voor de verbouwing en de uitbreiding van de ambulante zorgvoorziening Integra in de Henri Decleenestraat in Genk. Een bestaand pand op de Welzijnscampus zal onderhanden worden genomen. Het zal plaats bieden aan het preventie- en zorgaanbod inclusief de gespecialiseerde verslavingszorg van Integra

“Integra is in Limburg een belangrijk aanspreekpunt voor jongeren en volwassenen met zorgnoden. Laagdrempelig en klantvriendelijk. De huidige infrastructuur in Genk voldoet niet langer. Een verbouwing en uitbreiding dringt zich op. Vanuit Vlaanderen investeren we mee in dergelijke projecten. We kennen een investeringssteun toe van 897.000 euro.” Hilde Crevits

 

Integra biedt in Limburg een toegankelijk ambulant preventie- en zorgaanbod aan dat afgestemd is op de noden van de bevolking, van kinderen, jongeren tot volwassenen. In het bijzonder voor de meest kwetsbaren. Er is eveneens een gespecialiseerd aanbod voor personen met verslavingsproblemen.

 

Integra plant de aankoop en de totaalverbouwing van een pand in de Henri Decleenestraat, aan de rand van de Welzijnscampus. Voordeel is dat andere diensten zoals CAW en OCMW vlakbij aanwezig zijn en er onderling goed kan worden samengewerkt en afgestemd.

 

De bedoeling is om het bestaande pand ‘Dispensarium’ te verbouwen tot een compact en duurzaam gebouw met een hedendaagse architectuur. Een gebouw met een nieuwe look wat de leefkwaliteit en de uitstraling in de omgeving zal bevorderen, waarbij de omliggende parksfeer van de Welzijnscampus behouden blijft. De site is vlot bereikbaar via het openbaar vervoer. Er komen 2 aparte ingangen voor de 2 verschillende zorgvormen. Er komen onder meer 13 gespreksruimtes en ruimtes voor het personeel.

 

Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kent Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits een investeringssteun toe van 897.000 euro. De totale kostprijs van het project bedraagt om en bij de 2,5 miljoen euro.

 

De start van de werken is gepland in de zomer van 2024 en het is de bedoeling het gebouw uiterlijk in 2026 in gebruik te nemen.

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.