Infrastructuurforfait voor nieuwbouw De Klokke in Sint-Niklaas

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft de aanvraag voor een infrastructuurforfait voor een nieuwbouw voor 36 bewoners en 17 plaatsen voor dagbesteding van de vzw De Klokke in Sint-Niklaas goedgekeurd. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 101.000 euro. Met zo’n forfait komt het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden tussenbeide in de woon- en leefkosten van bewoners bij investeringen zoals een nieuwbouw.

“Het huidige gebouw van De Klokke is intussen bijna 35 jaar in gebruik. Het is verouderd en niet langer aangepast aan de noden en de hogere zorgzwaarte van de bewoners. Zo is het onvoldoende aangepast aan rolstoelgebruikers en zijn er geen prikkelarme ruimtes. Het nieuwbouwproject zal zorgen voor een kwalitatieve en duurzame infrastructuur in het belang van de woon- en dagondersteuning op maat van de bewoners en betere werkomstandigheden van het personeel.” Hilde Crevits

 

In De Klokke in Sint-Niklaas verblijven volwassenen met een licht tot matige verstandelijke beperking in combinatie met eventuele bijkomende problematieken. De Klokke wil de huidige verouderde gebouwen in de Abingdonstraat vervangen door een energiezuinige nieuwbouw voor 36 bewoners en dagbesteding voor 17 mensen in het Waasland. Voor het residentieel wonen zal er van 2 leefgroepen van 15 bewoners overgeschakeld worden naar 3 leefgroepen met telkens 12 bewoners. Er komen 3 ateliers voor dagbesteding.

 

De nieuwbouw komt op de huidige terreinen van het zorgcentrum en omvat ruimte voor de bewoners en de bijhorende ondersteunende en administratieve lokalen. Elke leefgroep beschikt over een eigen, met groen afgesloten buitenruimte, de rest van het terrein wordt opgevat als een gemeenschappelijke en doorwaadbare tuin. Het terrein is toegankelijk langs 2 zijden: vooraan wordt gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk aan de rand van het terrein gehouden en gegroepeerd aan de parking, achteraan is er een pad voor zacht verkeer. Er wordt in een afgesloten fietsenstalling voor bewoners voorzien achteraan op het terrein, een fietsenstalling voor bezoekers en personeel alsook een afvallokaal dat grenst aan de parking.

 

Elke leefgroep werkt autonoom en heeft zijn eigen rechtstreekse toegang van buitenaf. De administratie wordt georganiseerd op de eerste verdieping en is bereikbaar via de hoofdinkom. De inplanting van de nieuwbouw houdt rekening met de oriëntatie en zicht naar het groen en de omgeving. Er werd gekozen voor een parkachtige omgeving voor de buitenaanleg. Zo hebben de kamers de nodige privacy en een groen uitzicht, maar ook de leefruimten voor hebben elk een eigen, ruime tuin. Voor het uitzicht van het gebouw wordt er gekozen voor een zachte, rustige uitstraling.

 

De totale kostprijs van dit project wordt geraamd op 7,7 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kan De Klokke rekenen op een jaarlijks infrastructuurforfait van 101.000 euro.

 

De start van de werkzaamheden is gepland voor midden 2024. Het einde is voorzien voor midden 2026. Gedurende de periode van de bouwwerken zal de residentiële werking tijdelijk ondergebracht worden op een andere locatie in het Waasland.

 

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.