Infrastructuurforfait voor nieuwbouw De Klokke in Sint-Niklaas

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft de aanvraag voor een infrastructuurforfait voor een nieuwbouw voor 36 bewoners en 17 plaatsen voor dagbesteding van de vzw De Klokke in Sint-Niklaas goedgekeurd. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 101.000 euro. Met zo’n forfait komt het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden tussenbeide in de woon- en leefkosten van bewoners bij investeringen zoals een nieuwbouw.

“Het huidige gebouw van De Klokke is intussen bijna 35 jaar in gebruik. Het is verouderd en niet langer aangepast aan de noden en de hogere zorgzwaarte van de bewoners. Zo is het onvoldoende aangepast aan rolstoelgebruikers en zijn er geen prikkelarme ruimtes. Het nieuwbouwproject zal zorgen voor een kwalitatieve en duurzame infrastructuur in het belang van de woon- en dagondersteuning op maat van de bewoners en betere werkomstandigheden van het personeel.” Hilde Crevits

 

In De Klokke in Sint-Niklaas verblijven volwassenen met een licht tot matige verstandelijke beperking in combinatie met eventuele bijkomende problematieken. De Klokke wil de huidige verouderde gebouwen in de Abingdonstraat vervangen door een energiezuinige nieuwbouw voor 36 bewoners en dagbesteding voor 17 mensen in het Waasland. Voor het residentieel wonen zal er van 2 leefgroepen van 15 bewoners overgeschakeld worden naar 3 leefgroepen met telkens 12 bewoners. Er komen 3 ateliers voor dagbesteding.

 

De nieuwbouw komt op de huidige terreinen van het zorgcentrum en omvat ruimte voor de bewoners en de bijhorende ondersteunende en administratieve lokalen. Elke leefgroep beschikt over een eigen, met groen afgesloten buitenruimte, de rest van het terrein wordt opgevat als een gemeenschappelijke en doorwaadbare tuin. Het terrein is toegankelijk langs 2 zijden: vooraan wordt gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk aan de rand van het terrein gehouden en gegroepeerd aan de parking, achteraan is er een pad voor zacht verkeer. Er wordt in een afgesloten fietsenstalling voor bewoners voorzien achteraan op het terrein, een fietsenstalling voor bezoekers en personeel alsook een afvallokaal dat grenst aan de parking.

 

Elke leefgroep werkt autonoom en heeft zijn eigen rechtstreekse toegang van buitenaf. De administratie wordt georganiseerd op de eerste verdieping en is bereikbaar via de hoofdinkom. De inplanting van de nieuwbouw houdt rekening met de oriëntatie en zicht naar het groen en de omgeving. Er werd gekozen voor een parkachtige omgeving voor de buitenaanleg. Zo hebben de kamers de nodige privacy en een groen uitzicht, maar ook de leefruimten voor hebben elk een eigen, ruime tuin. Voor het uitzicht van het gebouw wordt er gekozen voor een zachte, rustige uitstraling.

 

De totale kostprijs van dit project wordt geraamd op 7,7 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kan De Klokke rekenen op een jaarlijks infrastructuurforfait van 101.000 euro.

 

De start van de werkzaamheden is gepland voor midden 2024. Het einde is voorzien voor midden 2026. Gedurende de periode van de bouwwerken zal de residentiële werking tijdelijk ondergebracht worden op een andere locatie in het Waasland.

 

Nieuws

Vlaamse regering investeert in Huis van het Nederlands Brussel voor meer taaloefenkansen

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits en Vlaams minister van Brussel Cieltje Van Achter brachten vandaag samen een bezoek aan het Huis van het Nederlands Brussel. Met hun bezoek onderstrepen beide ministers dat de versterking van het Nederlands in Brussel een gezamenlijke beleidsprioriteit is. In het nieuw sociaal cohesieplan wordt daarom bijkomende ondersteuning voorzien voor het Huis van het Nederlands om meer oefenkansen voor Nederlands te organiseren.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren.