Nieuwe rookstopcampagne moedigt rokers aan een nieuwe en frisse start te nemen

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Stoppen met roken is geen gemakkelijke opdracht en vraagt vaak meerdere pogingen. Onder het motto ‘Ga voor een frisse start’ lanceert Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits een nieuwe sensibiliseringscampagne die rokers wil helpen hun rookstopintenties om te zetten tot concrete actie. De campagne loopt in september en wil met een laagdrempelige boodschap rokers aanmoedigen een rookstoppoging te ondernemen. We richten ons voornamelijk op mannen tussen de 25 en 44 jaar, omdat de meeste rokers zich in deze categorie bevinden. De bijhorende website frissestart.be biedt op een overzichtelijke manier informatie aan over de verschillende vormen van ondersteuning om te stoppen met roken.

“We willen met onze campagneboodschap een positief verhaal van wilskracht en fierheid brengen, waarbij die laatste sigaret gelijk staat aan een nieuwe en frisse start van zoveel meer. Omdat er vaak meerdere pogingen nodig zijn om te stoppen met roken, is het een proces van vallen en opstaan. Ik wil alle mensen die willen stoppen een hart onder de riem steken en veel succes toewensen. Laat jullie zeker niet ontmoedigen indien een eerdere poging niet gelukt is. Het is nooit te laat om het met goede moed opnieuw te proberen. Via frissestart.be informeren we graag over de verschillende methoden die jullie daarbij kunnen ondersteunen.” – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits

Voor een geslaagde rookstop zijn gemiddeld 5 tot 7 rookstoppogingen nodig. In 2022 had zowat 43% van de rokers de intentie om te stoppen en ondernam 27,6% in de voorafgaande 12 maanden ook effectief een poging daartoe. Uit onderzoek blijkt dat stoppen met hulp meer kans op slagen heeft dan zonder hulp. Door rokers te informeren over de verschillende methoden om te stoppen met roken, wil de campagne de kloof tussen intentie en actie verkleinen.

Er zijn verschillende methoden die een roker kunnen helpen bij het stoppen met roken: rokers kunnen op hun eentje stoppen, begeleiding krijgen van een tabakoloog, hulp van een huisarts of apotheker, de methode van Allen Carr, rookstopmedicatie, Tabakstop en de elektronische sigaret met nicotine.

De website frissestart.be geeft een toegankelijk overzicht van deze beschikbare ondersteuningsmiddelen. Rokers die hulp zoeken bij hun rookstoppoging kunnen dus daar terecht voor meer informatie over de methode die het best bij hen past.

Campagne

De campagne loopt in september 2023. De campagnematerialen zullen gericht ingezet worden via sociale media (Facebook en Instagram), digitale advertentiepanelen in de buurt van supermarkten en raamstickers in de voertuigen van De Lijn in een aantal centrumsteden.

Bij de keuze van de campagnebeelden werd gekozen voor thema’s die aansluiten bij de leefwereld van de doelgroep en zodoende de emotionele betrokkenheid verhogen. De materialen verwijzen steeds door naar de website frissestart.be met informatie over de zeven verschillende soorten van ondersteuning die kunnen helpen bij rookstop.

De campagne kwam tot stand door een samenwerking van het Departement Zorg en de partnerorganisaties Kom op tegen Kanker, Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, Vlaams Instituut Gezond Leven en Stichting Tegen Kanker.

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.