Steun voor woonzorgcentra die jobstudenten in dienst nemen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Ook deze zomer kunnen woonzorgcentra die jobstudenten aanwerven op financiering van Vlaanderen rekenen. De maatregel van vorig jaar wordt hernomen en verdubbeld omdat er nog altijd personeelstekorten zijn. De Vlaamse Regering heeft dat beslist op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Vorig jaar was het initiatief een succes. 12.153 unieke jobstudenten zijn toen tussen 1 januari 2022 en 30 september 2022 aan de slag gegaan.

“De personeelskrapte in de zorg blijft een ernstig aandachtspunt. Zeker in vakantieperiodes. Daarom krijgen woonzorgcentra die jobstudenten aanwerven van 1 juli 2023 tot 30 september 2023 een tegemoetkoming van Vlaanderen. Met deze middelen kan een woonzorgcentrum zo’n 2 jobstudenten gedurende 13 weken aanwerven. De jobstudenten in de woonzorgcentra nemen vooral logistieke taken op zich en nemen een mooi maatschappelijk engagement op.” - Hilde Crevits

De mogelijkheid voor woonzorgcentra met Vlaamse steun jobstudenten aan te werven heeft in 2022 veel jongeren aangesproken. 12.153 unieke studenten gingen aan de slag in 791 woonzorgcentra. Er werden bijna 361.000 uren gesubsidieerd.

Dankzij dit initiatief konden de woonzorgcentra de werkdruk voor hun personeel verminderen en waren er meer mogelijkheden om de personeelsleden overuren en vakantiedagen op te laten nemen. Minister Crevits trekt hiervoor 14,6 miljoen euro uit.

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.