Tele-Onthaal West-Vlaanderen kreeg in 2022 31.889 oproepen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Tele-Onthaal West-Vlaanderen ontving in 2022 31.889 oproepen via de telefoon en de chat. Bijna zeven op de tien van de oproepers zijn vrouwen. Van het totale aantal oproepen in Vlaanderen komt een kwart uit West-Vlaanderen, dat is het hoogste percentage van alle provincies. Relaties en gezondheid zijn de belangrijkste thema’s die aan bod komen. Dat is bekendgemaakt tijdens een bezoek van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits aan Tele-Onthaal in Brugge.  De minister maakte er onder meer kennis met enkele vrijwilligers en kondigde aan een extra inspanning te doen voor de verplaatsingsvergoedingen van de vrijwilligers.  

De West-Vlamingen vinden het vlotst de weg naar Tele-Onthaal.  In de eerste plaats biedt Tele-Onthaal via de honderden vrijwilligers een vertrouwelijk gesprek, een luisterend oor. Vaak is dit al voldoende. Maar Tele-Onthaal kan ook een voorportaal zijn naar verdere gespecialiseerde hulp. De oproepen gaan over de meest diverse thema’s. We zien vooral vragen over relaties en mentale gezondheid maar ook eenzaamheid, waarbij vaak oproepen van alleenwonenden op zoek naar een luisterend oor. Achter elk van die oproepen zit iemand in een kwetsbare situatie, met grote en kleinere zorgen, met nood aan een luisterend oor, een gesprek, een doorverwijzing vaak, eventueel naar gespecialiseerde hulp.” Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits 

In 2022 telde Tele-Onthaal West-Vlaanderen 31.889 oproepen via telefoon en chat. Dat is een stijging van 1,9% in vergelijking met 2021 en bijna 12 % meer in vergelijking met 2019. De oproepen resulteerden in 23.980 gesprekken via telefoon en chat. Dat zijn 66 gesprekken per dag. Vooral de chatgesprekken zijn de voorbije jaren fors gestegen.  In 2022 waren er 6229 oproepen en 5389 chatgesprekken, een stijging met 47% in vergelijking met 2019. Opvallend hierbij is dat een derde van het totaal aantal Vlaamse chatoproepen uit West-Vlaanderen komen.   

67,7% van de oproepers komen van vrouwen, 32,3% van mannen. Qua leeftijd bevindt de grootste groep met 20% zich bij 50 tot 59-jarigen. Bijna zes op de tien van de oproepers zijn alleenwonenden. De helft van de vragen gaan over relaties en gezondheid.   

Tijdens haar bezoek kondigde Vlaams minister Hilde Crevits aan dat ze in een extra investering van 113.000 euro voorziet om de kilometervergoeding van de 600 vrijwilligers in de kantoren van Tele-Onthaal Vlaanderen te verhogen. Er wordt nu een concreet voorstel uitgewerkt. 

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.