Tele-Onthaal West-Vlaanderen kreeg in 2022 31.889 oproepen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Tele-Onthaal West-Vlaanderen ontving in 2022 31.889 oproepen via de telefoon en de chat. Bijna zeven op de tien van de oproepers zijn vrouwen. Van het totale aantal oproepen in Vlaanderen komt een kwart uit West-Vlaanderen, dat is het hoogste percentage van alle provincies. Relaties en gezondheid zijn de belangrijkste thema’s die aan bod komen. Dat is bekendgemaakt tijdens een bezoek van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits aan Tele-Onthaal in Brugge.  De minister maakte er onder meer kennis met enkele vrijwilligers en kondigde aan een extra inspanning te doen voor de verplaatsingsvergoedingen van de vrijwilligers.  

De West-Vlamingen vinden het vlotst de weg naar Tele-Onthaal.  In de eerste plaats biedt Tele-Onthaal via de honderden vrijwilligers een vertrouwelijk gesprek, een luisterend oor. Vaak is dit al voldoende. Maar Tele-Onthaal kan ook een voorportaal zijn naar verdere gespecialiseerde hulp. De oproepen gaan over de meest diverse thema’s. We zien vooral vragen over relaties en mentale gezondheid maar ook eenzaamheid, waarbij vaak oproepen van alleenwonenden op zoek naar een luisterend oor. Achter elk van die oproepen zit iemand in een kwetsbare situatie, met grote en kleinere zorgen, met nood aan een luisterend oor, een gesprek, een doorverwijzing vaak, eventueel naar gespecialiseerde hulp.” Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits 

In 2022 telde Tele-Onthaal West-Vlaanderen 31.889 oproepen via telefoon en chat. Dat is een stijging van 1,9% in vergelijking met 2021 en bijna 12 % meer in vergelijking met 2019. De oproepen resulteerden in 23.980 gesprekken via telefoon en chat. Dat zijn 66 gesprekken per dag. Vooral de chatgesprekken zijn de voorbije jaren fors gestegen.  In 2022 waren er 6229 oproepen en 5389 chatgesprekken, een stijging met 47% in vergelijking met 2019. Opvallend hierbij is dat een derde van het totaal aantal Vlaamse chatoproepen uit West-Vlaanderen komen.   

67,7% van de oproepers komen van vrouwen, 32,3% van mannen. Qua leeftijd bevindt de grootste groep met 20% zich bij 50 tot 59-jarigen. Bijna zes op de tien van de oproepers zijn alleenwonenden. De helft van de vragen gaan over relaties en gezondheid.   

Tijdens haar bezoek kondigde Vlaams minister Hilde Crevits aan dat ze in een extra investering van 113.000 euro voorziet om de kilometervergoeding van de 600 vrijwilligers in de kantoren van Tele-Onthaal Vlaanderen te verhogen. Er wordt nu een concreet voorstel uitgewerkt. 

Nieuws

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten. 

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.