Vlaams minister Hilde Crevits past indexeringsmechanisme voor infrastructuurinvesteringen van ziekenhuizen aan

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De hoge inflatie heeft een grote impact op de kost van de infrastructuurinvesteringen van ziekenhuizen die de Vlaamse regering met het VIPA subsidieert. Daarom past Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits het huidige indexatiemechanisme voor de ziekenhuizen aan om de hoge inflatie en stijging van materiaalkosten op te vangen. De bedragen zullen in de toekomst voor de helft worden geïndexeerd op het moment van de start van de werken en voor de andere helft op het moment van de ingebruikname.

“Vorig jaar bereikte de inflatie haar hoogste peil in meer dan 40 jaar. Dit heeft ook een zware impact op de kost van bouw- en verbouwprojecten van ziekenhuizen. Om een antwoord te bieden op die hogere kosten passen we het indexeringsmechanisme van onze infrastructuursteun voor ziekenhuizen aan. Dit is nodig om ziekenhuizen te ondersteunen in het voorzien van toekomstgerichte, goede en kwaliteitsvolle infrastructuur waar mensen kunnen rekenen op goede zorg in de beste omstandigheden. Bovendien vermijden we zo dat hogere kosten worden doorgerekend aan de patiënten.” - Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

De Vlaamse Regering kent vandaag strategische forfaits toe aan ziekenhuizen voor de bouw van nieuwe infrastructuur en uitbreiding of renovatie van bestaande infrastructuur. Die forfaits zijn gebaseerd op bedragen per bed, plaats of eenheid die werden vastgesteld in 2017. Deze bedragen zijn sindsdien niet geïndexeerd, behalve de indexatie met de afgevlakte gezondheidsindex op 16% van het forfait vanaf de ingebruikname.

Deze indexatie dekt echter niet  de stijging tussen 2017 en vandaag van de bouwkosten. Vooral de recente infrastructuurinvesteringen kregen daardoor te maken met significante prijsstijgingen. Om hierop een antwoord te bieden, past Vlaams minister Hilde Crevits het indexeringsmechanisme van de strategische forfaits aan voor de dossiers waarvan de werken van start zijn gegaan vanaf 1 januari 2021 omdat de stijging van de prijzen dan op gang is gekomen.

In de toekomst zal VIPA daarom een gespreide indexering met de gezondheidsindex toepassen: 50% bij de start van de bouwwerken (aanvangsbevel) en 50% bij de ingebruikname. Het gaat om een investering waarvan de budgettaire kost geleidelijk oploopt in functie van de ingebruikname van nieuwe ziekenhuisinfrastructuur endie de financiële draagkracht van ziekenhuizen moet veiligstellen en zorgt dat de patiënt kan rekenen op een kwaliteitsvolle zorginfrastructuur. Het zal het ook mogelijk maken dat de ziekenhuizen leningen kunnen afsluiten voor hun infrastructuurinvesteringen.

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.