Vlaamse steun voor de bouw van een nieuw ziekenhuis UZ Gent

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Het Universitair Ziekenhuis Gent kan voor de nieuwbouw van zijn ‘Project U’ rekenen op een jaarlijkse Vlaamse investeringssteun van 24,7 miljoen euro. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits vandaag aangekondigd tijdens een bezoek aan de campus, waarbij de minister de maquette van het nieuwe ziekenhuis onthulde

“Ziekenhuizen die belangrijke bouwwerkzaamheden op touw zetten, moeten aan de Vlaamse Regering een masterplan voorleggen. Als dat goedgekeurd wordt, kunnen ze rekenen op een strategisch forfait. Dat is een jaarlijks bedrag voor de dekking van de kosten die gepaard gaan met de geplande nieuwbouw. In Gent ondergaat de site van het Universitair Ziekenhuis de volgende jaren een ware metamorfose. Centraal op de campus komt een nieuw, innovatief ziekenhuisgebouw, een plek waar de patiënten de beste zorg krijgen, waar het aangenaam werken is voor de vele medewerkers en met ruimte voor onderwijs en onderezoek. Daarbovenop komen er onder meer wandel- en fietspaden en groene ontmoetingsplekken.” - Hilde Crevits

Dit masterplan past ook in het regionaal zorgstrategisch plan van het Ziekenhuisnetwerk Gent, het netwerk van ziekenhuizen waartoe het UZ Gent behoort.

UZ Gent

In Gent komt er een totaal nieuw hoofdgebouw op de bestaande campus aan de Corneel Heymanslaan, in een aangename, toegankelijke en groene omgeving. Elke dienst krijgt er een logische plek en een helder stratenplan legt de verbinding tussen alle afdelingen. Een nieuw gebouw voor radiotherapie, urgentiepsychiatrie en energiebeheer sluit aan op dit hoofdgebouw en zorgt zo mee voor centralisatie, comfort voor patiënten en werkefficiëntie. De bundeling van alle logistieke activiteiten in een nieuw logistiek gebouw draagt bij tot een groenere, rustigere campus.

Project U besteedt ook veel aandacht aan duurzaamheid en een betere mobiliteit. Voor de meer dan 6.700 medewerkers wil het nieuwe ziekenhuis vooral een aangename werkplek zijn. De allereerste voorbereidende werken zijn in maart gestart.

Het project zal in totaal 1,6 miljard euro kosten. De start van de bouwwerken aan het hoofdgebouw is voor volgend jaar voorzien. Om de drie bovenvermelde nieuwbouwontwerpen van het plan te realiseren, kan het UZ Gent rekenen op 24,7 miljoen euro aan strategische forfaitsteun. Dat bedrag wordt jaarlijks uitbetaald vanaf het jaar van de ingebruikname en geldt voor onbepaalde duur. Het is gebaseerd op de activiteiten van het ziekenhuis zoals die beschreven zijn in het aanvraagdossier.

Prof. dr. Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder UZ Gent: “Met Project U bouwen we het ziekenhuis van de toekomst. De volledige realisatie van ons ambitieuze bouw- en verbouwproject zal zo’n 20 jaar in beslag nemen. In 2029 willen we het grootste deel van de nieuwbouwfase afronden, om dan verder te gaan met een grote verbouwgolf. We zijn verheugd dat de Vlaamse overheid ons project naar waarde weet te schatten. De toegekende steun brengt ons een belangrijke stap vooruit.”

Meer info over Project U: projectu.uzgent.be

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.