Zorgbudget zwaar zorgbehoevenden stijgt van 135 naar 140 euro

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Personen met complexe zorgnoden zien ook de kosten die gepaard gaan met hun ziekte stijgen. Het gaat bijvoorbeeld over verzorgingsmateriaal, oplopende remgelden, verhoogde kosten voor hun aangepast vervoer. We hebben daarom beslist om de Vlaamse sociale bescherming te versterken voor personen met langdurige zorgnoden. 

Om tegemoet te komen aan de stijgende kosten wordt het zorgbudget opgetrokken naar 140 euro per maand. Dat is een belangrijke verbetering voor alle zwaar zorgbehoevenden die thuis of in een woonzorgcentrum verblijven. Het zorgbudget zwaar zorgbehoevenden krijg je als je veel zorg nodig hebt, zoals ouderen die in een woonzorgcentrum of psychiatrisch verzorgingstehuis verblijven of mensen die thuis veel ondersteuning nodig hebben. Het bedraagt momenteel 135 euro per maand.

Het gaat over een totale investering van 16 miljoen euro. Hiermee bereiken we 272.000 personen met hoge zorgnoden en staat los van het inkomen dat iemand heeft.

"We hebben de voorbije jaren al de zorgbudgetten versterkt. Voor het zorgbudget zwaar zorgbehoevenden trekken we nu nog eens op naar 140 euro. Dit is een belangrijke versterking voor de mensen die het nodig hebben.” - Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.