Eerstelijnszone Westhoek en Westkust & Polder ontvangen 90.000 euro van minister Crevits in strijd tegen intrafamiliaal geweld

Publicatiedatum

Deel dit artikel

"Het project van eerstelijnszones Westhoek en Westkust & Polder zal eerstelijnsprofessionals ondersteunen in het detecteren, signaleren en bespreekbaar maken van intrafamiliaal geweld. Het gaat over zorgprofessionals als huisartsen, sociaal werkers en eerstelijnspsychologen. Zij staan heel dicht bij mensen, maar gezien het gevoelige thema is het niet altijd evident om een gesprek aan te gaan met ouders. Het project wil hen de juiste methodieken aanreiken en zorgverleners in de regio stimuleren om impactvol samen te werken. Door vroegtijdig kinderen en hun ouders te helpen en kwetsbaarheden te detecteren, kunnen we veel zorgen op latere leeftijd voorkomen.” Hilde Crevits

Internationaal onderzoek toont aan dat de helft van de bevolking voor de leeftijd van 18 jaar te maken kreeg met één of meerdere ingrijpende ervaringen. Wanneer negatieve ervaringen zoals intrafamiliaal geweld of traumatische gebeurtenissen als een scheiding zich opstapelen en een kind zich niet gehoord of gesteund voelt, vergroot het risico op ontwikkelingstrauma.  

Ontwikkelingstrauma ontstaat op jonge leeftijd, maar is ook een bedreiging voor het welzijn en de gezondheid in latere levensfasen en zelfs voor volgende generaties. 

Daarom heeft minister van Welzijn Hilde Crevits beslist om binnen de eerstelijnszones meer in te zetten op kennis, bewustzijn en vaardigheden rond negatieve ervaringen en trauma’s in de kindertijd. Dit kan de impact van psychische, sociale of fysieke problemen op latere leeftijd beperken. De Koning Boudewijnstichting kreeg de opdracht om hulp- en zorgverleners in de eerstelijnszones in Vlaanderen en Brussel hierin te ondersteunen via de begeleiding van 10 proefprojecten. Tijdens de projecten worden handvaten en tools aangereikt. Er worden ook samenwerkingen uitgebouwd die zorg- en hulpverleners alter maken voor bepaalde signalen of plotse veranderingen binnen een gezin.  

Er werd daartoe een oproep gelanceerd naar eerstelijnszones. Een van de gekozen projecten is het project ‘Veilige Havens’ van de eerstelijnszones Westhoek (bevoegd voor o.a. Heuvelland, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke) en Westkust en Polder (bevoegd voor Nieuwpoort, De Panne, Koksijde, Veurne, Alveringem, Middelkerke en Diksmuide). Zij slaan de handen in elkaar slaan om eerstelijnsprofessionals, die vaak in thuissituaties komen, methodieken en richtlijnen aan te reiken om snel kindermishandeling en -verwaarlozing te detecteren, te signaleren, te stoppen en herhaling ervan te voorkomen.  

Concreet zal een vorming georganiseerd worden en zal er bekeken worden hoe alle zorgverleners binnen de beide eerstelijnszones nog beter kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat gevallen van kindermishandeling en -verwaarlozing niet tussen de mazen van het glippen. De bedoeling is om de zorg binnen de eerstelijnszones zo te organiseren dat deze continu gegarandeerd is. 

Het project ontvangt 90.000 euro steun van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits. 

 

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.