Minister Crevits voorziet opnieuw in meer dan 69 miljoen euro voor welzijns- en zorgvoorzieningen om extra energiekosten te drukken

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits maakt ook dit jaar 69 miljoen euro vrij om de hoge energiefactuur van welzijns- en zorgvoorzieningen te verlichten. Op die manier wordt vermeden dat de voorzieningen hun gestegen energiekosten nog meer zouden moeten doorrekenen aan bewoners of zorgvragers. De energieprijzen voor dit jaar zijn dan wel gedaald, maar in vergelijking met voorgaande jaren blijven de kosten hoog. Het is het tweede jaar op rij dat er middelen worden vrijgemaakt voor de residentiële en niet-residentiële voorzieningen binnen de verschillende Vlaamse welzijns- en zorgsectoren.

“De energieprijzen braken vorig jaar record na record. En ook dit jaar blijven ze, zelfs met een daling, hoog. Dat wil dus zeggen dat ook welzijns- en zorgvoorzieningen nog steeds hoge energiefacturen moeten betalen. Vorig jaar maakten we die factuur lichter en vermeden we zo dat de extra energiekosten zouden worden doorgerekend aan bijvoorbeeld bewoners van woonzorgcentra of ouders van kinderen in de kinderopvang. Ook in 2023 is dat nog steeds ons uitgangspunt. Vandaar dat we voor dit jaar ongeveer eenzelfde bedrag vrijmaken om dezelfde doelstelling te bereiken.” – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

Vorig jaar bereikten de energieprijzen recordhoogtes. Zo steeg de gas- en elektriciteitsprijs soms met honderden euro’s per maand. Dit jaar hebben de energieprijzen een daling gekend en loopt de energiefactuur niet meer zo hoog op. Toch blijven de energieprijzen op een hoog niveau. In vergelijking met de jaren voor de start van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 zijn de prijzen dit jaar nog altijd meer dan verdubbeld. Die hoge energiekosten hebben dus ook nog steeds een impact op onze welzijns- en zorgvoorzieningen. Daarom voorziet Vlaams minister Crevits, net zoals vorig jaar, in een bedrag van meer dan 69 miljoen euro om de extra energiekosten van welzijns- en zorgvoorzieningen te verzachten. Op die manier wordt vermeden dat deze extra kosten nog meer worden doorgerekend aan bewoners en zorgvragers van zowel residentiële als niet-residentiële voorzieningen.

Verdeling

De verdeling van het vrijgemaakte bedrag gebeurt op dezelfde manier als vorig jaar. Concreet gaat de grootste deel uit het budget naar de residentiële voorzieningen, zoals bijvoorbeeld woonzorgcentra, jeugdhulp- en VAPH-voorzieningen. Zij worden extra geconfronteerd met de gestegen energiekost aangezien zij dag en nacht zorg en warmte bieden aan hun bewoners. Veel residentiële voorzieningen rekenen een dagprijs of woon- en leefkost aan, maar die blijkt onvoldoende te zijn om de energiekosten te dekken. Daarom krijgen woonzorgcentra en woonvoorzieningen voor mensen met een handicap een extra subsidie van 364 euro per plaats, boven op de eigen bijdrage van de bewoner.

Voor de niet-residentiële voorzieningen, waar ambulante hulp verleend wordt, wordt er een bedrag van 218 euro per aanwezige werknemer voorzien. Het gaat dan bijvoorbeeld over voorzieningen in de geestelijke gezondheidszorg, de revalidatie of het welzijnswerk. Bovendien zijn er voor dit jaar ook een aantal kleinere ambulante sectoren bijgekomen zoals bijvoorbeeld centra voor ontwikkelingsstoornissen, centra voor tele-onthaal en organisaties voor palliatieve zorg.

Een initiatief in de kinderopvang voor baby’s en peuters mag  opnieuw rekenen op een subsidie van 120 euro per erkende opvangplaats. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er voor een onthaalouder met 8 vergunde plaatsen in een tussenkomst van 960 euro voorzien wordt. Voor de buitenschoolse opvang wordt er dan weer 70 euro per erkende kleuteropvangplaats voorzien.

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.